UE "târăşte" Ungaria la CJUE din cauza legilor împotriva migraţiei ilegale
alte articole
Comisia Europeană a început un proces prin care guvernul ungar va ajunge în faţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene din cauza legilor dure adoptate împotriva migraţiei ilegale.
Legea “Stop Soros”, cu referire la miliardarul pro-migraţie George Soros, a fost adoptată anul trecut şi urmăreşte să pedepsească ONG-urile şi actorii non-guvernamentali care se implică în facilitarea migraţiei ilegale.
Comisia Europeană a lansat proceduri de infringement împotriva Ungariei în august 2018. Un raport publicat în Hungary Today susţine că organul exelcutiv al UE a trimis acum cazul la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE sau CEJ).
Parlamentarul ungar Istvan Hollik, membru al Partidului Creştin-Democrat al Poporului (KDNP), partidul partener al partidului Fidesz al premierului Viktor Orban, a declarat că guvernul s-a pregătit pentru această procedură.
“Guvernul consideră că [legea ‘Stop Soros’] reflectă voinţa poporului ungar şi respectă Convenţia de la Geneva, Acordul Schengen şi Regulamentul Dublin”, a declarat el.
Anul trecut, purtătorul de cuvânt al guvernului ungar, Zoltan Kovacs, a afirmat despre controversata lege: “Noul pachet legislativ ‘Stop Soros’ reprezintă un răspuns mai riguros declarând migraţia ilegală o ameninţare gravă la adresa securităţii naţionale a Ungariei”.
“Astfel de fapte comise în mod regulat, [precum] furnizarea de sprijin financiar pentru migraţia ilegală sau asistarea migraţiei ilegale în schimbul banilor, vor constitui infracţiuni ce vor fi pedepsite cu sentinţe cu închisoare de până la un an”, a adăugat el.
Procedurile de infringement lansate de UE împotriva Ungariei din cauza legilor sale împotriva migraţiei în masă nu reprezintă un lucru nou. În octombrie 2017, UE a ameninţat Budapesta în legătură cu o altă lege privind ONG-urile care a fost concepută pentru a face finanţările externe mai transparente.
Opoziţia premierului Orban la politica graniţelor deschise promovate de George Soros a fost de asemenea criticată de membri ai Partidului Popular European (PPE), grup în Parlamentul European din care face parte şi Fidesz.
PPE a suspendat Fidesz la începutul acestui an din cauza unei campanii cu postere anti-migraţie, desfăşurată înaintea alegerilor pentru Parlamentul European, care l-a vizat pe fostul preşedinte al Comisiei Europene Jean-Claude Juncker şi pe miliardarul de origine ungară George Soros.
Orban l-a acuzat pe Soros – descris de unii ca un magnat al “graniţelor deschise” – că încearcă să submineze valorile şi identităţile europene prin promovarea şi asistarea activă a unei invazii de refugiaţi şi solicitanţi de azil din ţări majoritar musulmane.