Ungaria cedează presiunilor UE. Suspendă înfiinţarea instanţelor administrative
alte articole
Şeful personalului premierului ungar Viktor Orban a anunţat că va fi suspendată lansarea noului sistem de instanţe administrative, potrivit Deutsche Welle.
“Guvernul va iniţia suspendarea pe termen nelimitat a lansării sistemului de instanţe administrative”, a susţinut Gergely Gulyás la o conferinţă de presă ce a avut loc joi.
Gulyás a susţinut proiectul, dar a recunoscut că presiunea din partea Uniunii Europene a determinat guvernul lui Orban să îşi modifice poziţia.
“Credem că legea respectă standardele europene şi cerinţele statului de drept”, a afirmat el. “Totuşi, sistemul instanţelor administrative a fost în centrul dezbaterilor în Europa, care, în mod nejustificat, a pus sub semnul întrebării independenţa sectorului judiciar”.
Planul a fost acela de a crea un sistem separat de instanţe administrative, cu propria Curte Administrativă Supremă şi propriul Consiliu Naţional Administrativ Judiciar.
Gulyás a declarat că nu există nicio legătură între decizia guvernului ungar şi suspendarea partidului de guvernare Fidesz în luna martie din grupul PPE (Partidul Popular European) din cadrul Parlamentului European. Decizia a fost luată din cauza unei campanii cu postere anti-imigraţie desfăşurată de Orban, care i-a luat în vizor pe preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi pe miliardarul american de origine ungară George Soros. Campania a acuzat Bruxelles-ul că promovează politici privind imigraţia care ameninţă securitatea Ungariei
“Acest lucru va îmbunătăţi poziţia Ungariei în cadrul UE”, a precizat Gulyás, deşi el nu a exclus renunţarea completă la noul sistem.
La sfârşitul lui 2018, guvernul ungar a adoptat o lege prin care noile instanţe administrative să fie monitorizate în mod direct de ministrul justiţiei. Tribunalele ar fi preluat cazuri care implică probleme guvernamentale, precum taxe şi alegeri, care în prezent sunt soluţionate în sistemul legal principal.
Proiectul legislativ a fost criticat de Comisia de la Veneţia, un organism consultativ al Consiliului Europei, alcătuit din experţi independenţi în dreptul constituţional. Comisia oferă statelor UE consiliere sub forma unor opinii juridice privind proiectele de lege sau legile aflate deja în vigoare. În luna martie, Comisia a declarat că legile privind instanţele administrative duc la lipsa unor mecanisme de control.
Comisia a declarat că principalul neajuns este faptul că se acordă “puteri foarte extinse” câtorva părţi interesate şi că nu există “niciun mecanism de control pentru a contracara acele puteri”.
Înaintea deciziei anunţate joi, Ungaria deja făcuse unele modificări în ceea ce priveşte instanţele administrative ca urmare a remarcilor Comisiei.
Grupurile pentru drepturile omului au criticat la rândul lor noile instanţe, sugerând că acestea ar fi o ameninţare gravă la adresa statului de drept din Ungaria.