UE şi China în consens după retragerea SUA din Acordul de la Paris
alte articole
Premierul chinez Li Keqiang a afirmat despre combaterea încălzirii globale că este o “responsabilitate internaţională” – o poziţie care este în linie cu cea a Uniunii Europene, dar destul de opusă politicii “America pe primul loc” a preşedintelui american Donald Trump, care a anunţat joi că retrage SUA din acordul semnat în 2015 la Paris pentru susţinerea luptei împotriva schimbării climatului global.
Comentariile premierului chinez au avut loc la sosirea sa în Berlin, înaintea unei întâlniri la Bruxelles cu liderii UE.
O coeziune mai mare, o integrare mai mare şi o prosperitate mai mare au fost subiectele de discuţie pentru liderii din sectorul civil şi al afacerilor care s-au întâlnit la Forumul Economic din Bruxelles.
China şi mediul înconjurător
Grupul internaţional Greenpeace a declarat într-un raport publicat anul trecut că un total de 293 – sau 80% – din cele 366 de oraşe chineze ale căror date au fost analizate nu au respectat în 2015 standardele Chinei privind calitatea aerului.
Milioane de oameni riscă să sufere din cauza efectelor factorilor poluatori transportaţi pe calea aerului, al căror nivel este de până la 100 de ori mai mare decât limita considerată drept sigură în unele regiuni.
Un studiu recent a atribuit poluării din China 1,6 milioane de decese pe an. Agenţia americană pentru Protecţia Mediului (EPA) a comentat despre pericolele prezentate de poluanţii transportaţi pe calea aerului: „Oamenii expuşi la poluanţi toxici pe o durată de timp şi cu o concentraţie îndestulătoare ar putea dezvolta mai repede cancere sau ar putea resimţi alte efecte grave asupra sănătăţii. Aceste efecte asupra sănătăţii pot include afectarea sistemului imunitar, sau probleme neurologice, de reproducere (de exemplu, fertilitate redusă), probleme de dezvoltare, respiratorii sau altele”.
De asemenea, dr. Bernhard Schwartlander de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, a declarat la sfârşitul lui 2016: „Toţi vorbesc despre poluare, premierul Li Keqiang a făcut apel la un război împotriva poluării şi există foarte multe investiţii pentru îmbunătăţirea calităţii aerului. Totuşi, astăzi vedem consecinţele păcatelor unei aproape întregi generaţii – consecinţele dezvoltării, a dezvoltării rapide, care cu siguranţă nu a avut în centrul său [atenţia pentru] mediul înconjurător”.
China, cea mai populată ţară a lumii, este cel mai mare emiţător de gaze cu efect de seră, pe locul doi aflându-se SUA cu doar 324 milioane de locuitori. Cele două ţări sunt responsabile pentru aproximativ 20 şi respectiv 18 la sută din emisiile globale cu efect de seră. Rusia este responsabilă pentru 7,5%, în timp ce India pentru 4,1%.