UE şi-a pierdut atractivitatea pentru ţările din Europa de Est
alte articole
După ce 109 din 110 de mandate parlamentare din Belarus au fost, în urma alegerilor parlamentare, 'câştigate' de deputaţi fideli regimului Lukaşenko, Occidentul 'observă din nou, în mod impasibil, cum şeful statului belarus îşi consolidează puterea asupra populaţiei înfricoşate', notează cotidianul german Suddeutsche Zeitung, preluat de Inopressa.ru.
Însă, europenii sunt îngrijoraţi nu doar de evenimentele din Belarus: nu se ştie dacă alegerile parlamentare ce se vor desfăşura în octombrie în Ucraina vor fi unele corecte şi ce se va întâmpla cu (opozanta) Iulia Timoşenko, în timp ce lupta pentru putere care a început în Georgia înainte de alegeri, o luptă, potrivit cotidianului german, 'destul de neîmbietoare', demonstrează 'cu o elocinţă înspăimântătoare' că până la democraţie statul georgian mai are cale lungă.
În Rusia, continuă Suddeutsche Zeitung, tendinţa spre autoritarism se consolidează în fiecare lună, în timp ce în Azerbaidjan 'proiectorul concursului Eurovision a scos la lumină' faptul că toate speranţele Europei cu privire la o 'primăvară democratică' au fost doar o 'neînţelegere'. În Estul Europei sunt astăzi la modă nu democraţia şi participarea cetăţenilor la conducerea statului, ci controlul din partea statului şi puterea autocraţilor.
Una dintre cauzele aprofundării discrepanţei dintre statele democratice şi cele nedemocratice, care părea deja depăşită, constă, în opinia cotidianului german, în faptul că Occidentul a subapreciat voinţa elitelor şi puterii. Lupta comună împotriva terorismului şi consolidarea intereselor economice erau prezentate ca un parteneriat strategic şi părea că, mai devreme sau mai târziu, libertatea şi democraţia se vor impune după primele două. Însă lucrurile nu stau astfel şi aceasta are legătură inclusiv cu Europa însăşi.
Amintind de eşecul pe care referendumurile cu privire la drumul UE l-au înregistrat în Franţa şi Olanda, dar şi de criza din zona euro, Suddeutsche Zeitung subliniază: Europa luptă de mulţi ani cu sine însăşi şi în acelaşi timp - lucru deloc surprinzător - îşi pierde atractivitatea pentru Est. În primul rând, această tendinţă este sesizabilă în Georgia şi Ucraina: în condiţiile în care o integrare în UE nu este o chestiune de viitor apropiat, aceste ţări nu au niciun stimul pentru a desfăşura reformele.
Cu toate acestea, continuă publicaţia germană, cei care deţin puterea nu trebuie să se considere în siguranţă. Într-o perspectivă pe termen lung, situaţia autocraţilor este subminată nu doar de aviditatea de democraţie, ci de aspiraţia la prosperitate. Lukaşenko îşi poate permite astăzi să desfăşoare un curs brutal doar pentru că Rusia îi sprijină regimul cu bani. La rândul său, Moscova priveşte în acest moment cu calm la orice dispută cu Occidentul, deoarece consideră că va descoperi succesul economic în Asia.
Puterile autocrate vor slăbi controlul dacă vor deveni slabe din punct de vedere economic, iar oamenii trebuie să ia ei singuri decizii referitor la limitele răbdării lor şi niciun fel de apeluri favorabile ale Occidentului la democraţie nu pot fi aici de niciun ajutor, conchide cotidianul german.