'Gazprom' îşi pierde influenţa, slăbind trăinicia sistemului Putin
alte articole
Fundamentul Gazprom, gigantul energetic rus care constituie încă stâlpul de rezistenţă al sistemului economic şi politic construit de preşedintele Vladimir Putin, a început să se fisureze, notează cotidianul american The Washington Post, preluat de inopresa.ru.
Exporturile de gaz natural ale Gazprom în Europa - principala sursă de venituri ale acestei companii - se reduc, în timp ce lupta din jurul fixării preţurilor la gaz se amplifică. Înalţii funcţionari de stat din Rusia critică deschis compania pentru încetineală. Structuri ale monopolului se reduc şi sunt vândute pe nimic unor concurenţi mai abili, se spune în articol.
Compania rusă nu are, se pare, un răspuns eficient la reducerea preţurilor la gaz pe plan mondial, scădere determinată de dezvoltarea exploatărilor în domeniul gazului de şist în SUA. Criticii afirmă că monopolul rus Gazprom, cel mai mare producător de gaz natural din lume, s-a cufundat în letargie, nu face investiţii în studii de cercetare şi ignoră schimbările care au loc în domeniu.
'Gazprom este un instrument foarte important, însă în 12 ani Vladimir Putin şi prietenii săi au stors atât de mult din această companie, încât, probabil, nu a mai rămas aproape nimic', declară Vladimir Pastuhov, om de ştiinţă rus.
Problemele Gazprom agravează o tendinţă care se remarcă demult, lăsând statul în pierdere. Economiştii sunt de părere că 60 la sută din veniturile Rusiei sunt asigurate din impozitele şi încasările obţinute din exportul de combustibili. Companiei Gazprom îi revin 12% din totalul exporturilor ruseşti.
Statul rus deţine puţin peste 50% din Gazprom, astfel că el depinde în mod serios de impozitele şi veniturile pe care această companie le asigură. În mod oficial, veniturile oficiale sunt în scădere, în timp ce cheltuielile rămân la vechiul nivel, astfel că statul câştigă din ce în ce mai puţin. Acelaşi efect îl are şi delimitarea celor mai profitabile departamente ale businessului, subliniază publicaţia americană.
'Este o naţionalizare a cheltuielilor şi o privatizare a veniturilor', afirmă Mihail Krutihin, analist al companiei de consultanţă în domeniul energetic Rusenergy.
Gazprom are în continuare mulţi bani: anul trecut, compania a înregistrat un profit la nivelul de 44 miliarde de dolari. Însă, profitul a scăzut în 2012 cu peste 23% şi, după cum declară ministrul-adjunct al dezvoltării economice al Federaţiei Ruse, Andrei Klepaci, concernul s-ar putea confrunta cu probleme serioase deja în 2014, din cauza concurenţei din partea gazului de şist ieftin.
Consecinţele pentru politica rusă în relaţiile cu ţările vecine şi cu restul Europei sunt imense, deoarece Kremlinul a folosit Gazprom în calitate de 'principala sa bâtă', cu care pedepsea statele nesupuse, dependente de livrările de gaz. În ceea ce priveşte sistemul lui Putin, consecinţele pentru acesta s-ar putea dovedi de asemenea profunde.
'Din cel mai mare activ al Rusiei, Gazprom se transformă în cea mai mare problemă a sa', rezumă pentru Washington Post fostul ministru-adjunct al energeticii din Rusia şi un vechi critic al gigantului energetic rus, Vladimir Milov.