UE sancţionează companii şi cetăţeni ruşi în cazul Siemens

Uniunea Europeană a extins sancţiunile împotriva unor companii şi cetăţeni din Rusia, incluzându-l şi pe adjunctul ministrului rus al Energiei, din cauza mutării ilegale a câtorva turbine cu gaz Siemens din sudul Rusiei în peninsula ucraineană Crimeea.
Logo-ul companiei germane Siemens.
Logo-ul companiei germane Siemens. (Getty Images)

Diplomaţii UE au declarat vineri că adjunctul ministrului rus al Energiei, Andrei Cerezov, şi un director de departament în Ministerul Energiei, Evgheni Grabchak, au fost adăugaţi pe lista sancţiunilor pentru “acţiuni care subminează integritatea, suveranitatea şi independenţa teritorială a Ucrainei”.

Consiliul European a precizat că persoanele sancţionate vor fi supuse unei interdicţii de călătorie şi îngheţării unor activelor deţinute în UE.

Statele membre UE au avut timp până vineri să se opună noilor sancţiuni.

Consiliul European l-a sancţionat, de asemenea, pe Serghei Topor-Gilka, listat ca director executiv al firmei de stat Technopromeksport, susţinând că acesta a condus negocierile cu Siemens pentru achiziţionarea turbinelor cu gaz care, în cele din urmă, au fost mutate ilegal în Crimeea.

Trei companii, inclusiv Technopromeksport, au fost vizate de noile sancţiuni.

Ministerul rus de Externe a declarat că decizia extinderii sancţiunilor este un pas “neprietenos şi nejustificat” şi îşi rezervă dreptul de a lua măsuri retaliatorii.

UE a impus sancţiuni Crimeei în ceea ce priveşte tehnologia pentru sectorul energetic după ce armata rusă a preluat controlul asupra peninsulei ucrainene în martie 2014 şi după ce Kremlinul a organizat un referendum privind alipirea acestei regiuni la Rusia. Referendumul a fost considerat ilegal de majoritatea ţărilor lumii.

Prin această nouă acţiune, sancţiunile UE vizează un total de 153 persoane şi 40 de entităţi. Sancţiunile au fost introduse iniţial în martie 2014 şi prelungite ulterior tot cu şase luni. În luna martie a acestui an sancţiunile au fost prelungite până în 15 septembrie.

Siemens a declarat că turbinele au fost mutate ilegal şi fără acceptul său în Crimeea, adăugând că va reduce o parte dintre legăturile sale cu Rusia după o serie de rapoarte privind transporturi ilegale.

Compania a precizat că turbinele au fost iniţial vândute pentru a fi folosite la centrala electrică Taman din sudul Rusiei.