UE presată să folosească “opţiunea nucleară” pentru a opri Polonia să ameninţe valorile europene

Varşovia s-ar putea să rămână fără drept de vot în cadrul Consiliului European, dacă Bruxelles-ul se decide să declanşeze Articolul 7 al tratatului ce stă la baza înfiinţării blocului european.
Demostraţii anti guvernamentale în Polonia, 17 decembrie 2016, Varşovia
Demostraţii anti guvernamentale în Polonia, 17 decembrie 2016, Varşovia (WOJTEK RADWANSKI/AFP/Getty Images)

Philippe Dam, director al Human Rights Watch (HRW) pentru Europa, a declarat că valul de critici poloneze împotriva imigraţiei în masă şi grupurile pentru drepturile omului susţinute de miliardarul George Soros au îndemnat Bruxelles-ul să folosească Articolul 7 al Tratatului UE pentru a “trimite preşedintelui şi premierului polonez un mesaj clar că respectarea drepturilor omului nu este negociabilă”.

Declanşarea Articolului 7 – un mecanism legal nemaiutilizat anterior – ar face ca o ţară să îşi piardă dreptul de vot în cadrul Consiliului European.

Într-un articol pentru EUobserver, Dam a scris: “Mecanismul de aplicare a legii urmăreşte să prevină nevoia ca Uniunea Europeană să utilizeze procedura pe baza Articolului 7 al Tratatului UE creat pentru un eventual risc serios de încălcare a valorilor blocului, lucru ce ar putea duce în cele din urmă la suspendarea drepturilor de votare ale unui stat membru.

“Totuşi, în faţa unui guvern care refuză în mod persistent să se conformeze recomandărilor ce i-au fost făcute în privinţa aplicării legii, comisia ar trebui, în mod logic, să ia în considerare acum Articolul 7 ca o etapă următoare”.

El a adăugat: “Comisia îşi face datoria şi răspunde încercărilor deliberate ale guvernului polonez de a interfera cu instanţele, de a submina sistemul de control şi echilibru al puterilor în stat şi să slăbească funcţionarea unei instituţii democratice esenţiale.

“Guvernul [polonez] pare acum determinat să restricţioneze libertatea de asociere. Urmăreşte să adopte o lege care incriminează protestele publice neaprobate.

“Autorităţile mai încearcă, de asemenea, să înceapă cercetarea penală pentru câteva persoane care au participat la protestele din decembrie 2016, pe motive contestabile.

“Adăugaţi şi retorica oficialilor guvernamentali împotriva străinilor, atacurile verbale împotriva grupurilor poloneze pentru drepturile omului şi a Biroului Ombudsmanului şi avem parte de o serie de practici care contrazic valorile Europei şi care necesită luarea de măsuri din partea Uniunii Europene”.

Human Rights Watch (HRW) primeşte fonduri uriaşe din partea lui George Soros şi a criticat puternic politicile guvernului conservator polonez.

Articolul lui Dam susţine că un “plan [al guvernului din Varşovia] de restricţionare a drepturilor femeilor la avort” şi o lege recentă împotriva terorismului care oferă autorităţilor poloneze mai multe puteri pentru a supraveghea cetăţeniii străini sunt de fapt politici care “ameninţă drepturile fundamentale ale omului”.

Articolul a fost publicat după ce fostul premier polonez Jaroslaw Kaczynski a declarat că Germania a abuzat de UE pentru propriile sale câştiguri, avertizând că era unei Uniuni Europene conduse de Berlin trebuie să ajungă la final.

“Din păcate, pentru foarte mulţi [cancelarul german Angela] Merkel este în mod absolut numărul unu în UE şi aceasta nu este o situaţie sănătoasă”, a declarat Kaczynski.

“Este necesar să consolidăm statele naţionale şi să reducem competenţele uniunii. Trebuie de asemenea să ne protejăm singuri în faţa unei centralizări prea mari. Germania beneficiază de pe urma acestei situaţii, dar alţii nu o fac”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe