Jaroslaw Kaczynski propune o reformă privind Uniunea Europeană

Fostul prim-ministru polonez nu este de acord cu politica refugiaţilor în Europa şi are îndoileli cu privire la forţa militară a UE.
Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului Lege şi Justiţie, conservator, al Poloniei
Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului Lege şi Justiţie, conservator, al Poloniei (JANEK SKARZYNSKI / AFP / Getty Images)

Kaczynski, preşedintele partidului naţionalist-conservator Lege şi Justiţie (PiS), propune o reformă în ceea ce priveşte Uniunea Europeană (UE). Într-un interviu cu ziarul Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), care va fi publicat marţi, co-fondatorul partidului de guvernământ al Poloniei, a afirmat că UE a fost per total un succes, “cu excepţia a două greşeli importante: tratatul de la Lisabona”, care a extins în mod semnificativ puterea UE în 2007, “şi criza refugiaţilor”.

“Trebuie să consolidăm statele naţionale şi să reducem jurisdicţia Uniunii”, declara Kaczynski pentru FAZ.

Marţi, cancelarul Merkel se va întâlni cu Kaczynski, precum şi cu prim-ministrul Poloniei Beata Szydlo, preşedintele Andrzej Duda şi lideri ai opoziţiei poloneze. În ciuda faptului că, în prezent, Kaczynski este doar membru în Parlamentul Poloniei şi nu deţine în mod oficial nicio poziţie mai înaltă, fostul prim-ministru se află printre cele mai influente personalităţi din politica poloneză.

Kaczynski susţine că preşedintele Americii Donald Trump a avut “din păcate, dreptate în cea mai mare parte” spunând că UE profită în mod generos de pe urma Germaniei. “Merkel este numărul unu absolut iar aceasta nu este o situaţie benefică”, a mai adăugat acesta.

Kaczynski a fost mult timp un critic al politicilor de refugiaţi ale cancelarului Merkel. În opinia acestuia, a lăsa grupuri mari de refugiaţi să intre în Europa va duce la “dezintegrarea civilizaţiilor care s-au dezvoltat din Creştinism”. El consideră că pretenţia cancelarului ca Polonia să primească refugiaţi este un “gând absurd” şi “total anti-polonezi”. A sugerat că Polonia va fi dispusă să ofere ajutor refugiaţilor aflaţi în apropierea ţărilor lor de origine.

Kaczynski a îmbrăţişat ideea că Uniunea Europeană ar putea fi o super putere nucleară dar s-a îndoit că vor fi puse la dispoziţie aceste “costuri masive” necesare pentru a atinge obiectivul. UE “va trebui să poată ţine pasul cu Rusia”, a declarat pentru FAZ.

Rusia are în prezent în jur de 7.000 de arme nucleare, în timp ce Franţa are 300. Marea Britanie are un număr de 215 focoase nucleare.

În ciuda criticii la adresa cancelarului german, Kaczynski a afirmat că o preferă pe Merkel în locul adversarului ei principal la următoarele alegeri germane, Martin Schulz. A fost impresionat de modul în care Merkel s-a descurcat cu criza Ucrainei, a precizat acesta pentru FAZ. Declaraţia sa a venit în aceeaşi zi când sondajul unui ziar din Germania era favorabil Partidului Social Democrat cu un punct în faţa blocului lui Merkel CDU-CSU. Ziua în care Merkel a fost numită candidat oficial, PSD avea 31 de procente în sondajul Insa, publicat în tabloidul larg răspândit “Bild”, pe când CDU-CSU deţinea 30 de procente.

Kaczynski pretindea că Schulz “se înclină către Rusia” şi l-a numit “un ideolog de stânga” care a făcut declaraţii “anti-polonezi”. Schulz a criticat dur PiS când partidul a încercat să împiedice ca trei judecători să fie numiţi la Curtea Supremă a Poloniei în 2016.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe