Republica Srpska agită iarăşi apele

Milorad Dodik (Elvis Barukcic/AFP via Getty Images)
Andrei Popescu
10.01.2017

Liderii sârbilor bosnieci au sărbătorit crearea republicii lor autonome în ciuda unei interziceri constituţionale.

9 ianuarie este data la care sârbii bosnieci au declarat independenţa - în urma boicotării unui referendum în care croaţii şi musulmanii bosnieci au decis să se separe de fosta Iugoslavie. Referendumul a marcat începerea războaielor balcanice, care au făcut peste 100 de mii de victime.

Ca răspuns al acuzaţiilor că sărbătoarea va tensiona din nou relaţiile etnice în Balcani, preşedintele sârbilor bosnieci, Milo Dodik, a jurat să protejeze Republica Srpska apărută în urma acordului de pace de la Dayton.

Didok a mai avertizat că Republica Srpska nu va rămâne în Bosnia decât dacă i se acordă autonomie suplimentară.

Sărbătoarea naţionalistă a stârnit îngrijorări printre supravieţuitorii războaielor balcanice şi în special printre cei care au trăit Masacrul de la Srebrenica din 1995, una dintre cele mai grave crime de război comise după cel de-al Doilea Război Mondial, în care 8 mii de tineri musulmani cu fost măcelăriţi de forţele sârbeşti.

Sârbii naţionalişti din Bosnia sunt responsabili pentru asedierea oraşului Saraievo, care a durat patru ani şi a făcut mii de victime. Asediul a fost şi el ridicat în urma Acordului de la Dayton.

Atât NATO cât şi ministrul Apărării de la Sarajevo au avertizat sârbii bosnieci că sărbătorirea este ilegală, deşi nu este clar ce măsuri punitive vor fi aplicate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor