UE interesată de o nouă strategie pentru 'Parteneriatul Estic'
alte articole
Uniunea Europeană a făcut publică noua sa strategie în relaţia cu ţările din 'Parteneriatul Estic'. În timpul ce pentru toate celelalte participante (Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Republica Moldova şi Ucraina) politicienii europeni au elaborat o 'foaie de parcurs', atenţia faţă de Belarus s-a rezumat doar la un memorandum. În acelaşi timp, mass-media din Occident informează că în străinătate se formează un guvern din umbră pentru Belarus. Unele afirmaţii ale ministrului de externe al Lituaniei, Audronius Azubalis, i-au făcut pe mai mulţi experţi belaruşi să creadă că şi acest guvern din umbră este o nouă iniţiativă europeană, stârnind dezbateri aprinse la Minsk, notează cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta.
Participarea Belarus în 'Parteneriatul Estic' nu este deplină, în virtutea unor cauze politice. Dacă toţi ceilalţi participanţi au programe bilaterale cu UE, Belarus participă doar la cele comune, multilaterale. De asemenea, în relaţia cu această ţară nu a fost elaborat un raport şi nici o 'foaie de parcurs', ci doar un memorandum care conţine toate tezele făcute publice mai demult de UE: înrăutăţirea situaţiei cu drepturile omului după fostele alegeri prezidenţiale, deteriorarea relaţiilor oficiale cu Bruxellesul, reorientarea spre contacte cu societatea civilă, fapt care s-a soldat cu o nouă iniţiativă - Dialogul european pentru modernizare.
Primul seminar al acestei noi iniţiative a avut loc în aprilie, la Varşovia, aminteşte cotidianul rus. La prezentarea acesteia, Înaltul Reprezentant pentru afaceri externe şi politică de securitate, Catherine Ashton, a dat asigurări că UE va continua contactele cu societatea belarusă, exprimându-şi speranţa că şi puterea de la Minsk va conştientiza necesitatea reformelor.
După cum constată experţii, noua strategie nu conţine nimic nou şi prin urmare nu sunt de aşteptat schimbări serioase în Belarus, la presiunile UE. Tot în aceste zile, în mediul experţilor din belarus a început să se discute, la sugestia ministrului lituanian de externe, despre necesitatea înfiinţării unui 'centru al puterii care să găsească ecou în Belarus' şi care să constituie o alternativă la 'slaba' opoziţie belarusă. Din declaraţiile lui Azubalis rezulta că la crearea acestei structuri UE şi SUA ar trebui să conlucreze. În mod logic, ea ar urma să fie creată în afara Republicii Belarus.
Mai mult decât atât, Radio Polonia a anunţat că la Vilnius s-a desfăşurat deja reuniunea comitetului organizatoric în vederea înfiinţării guvernului de tranziţie al Belarus. Iniţiatori sunt ofiţeri şi foşti colaboratori ai serviciilor militare şi de securitate belaruse. Astfel, unul dintre ei este colonelul Vladimir Borodaci, fost comandant al unităţii 5 al serviciilor speciale. 'Serviciile secrete au dezbinat mişcarea noastră democratică. Mulţi din conducerea partidelor de opoziţie din Belarus sunt dirijaţi de serviciile secrete', ar fi afirmat Borodaci, citat de Radio Polonia.
În pofida faptului că un comunicat al Minsiterului de Externe al Lituaniei a anunţat inexactităţi în traducerea interviului lui Borodaci, în Belarus au luat amploare dezbateri privind eficienţa unei asemenea iniţiative. Surprinzător este că în ceea ce priveşte evaluarea noii iniţiative, puterea şi opoziţia au opinii unanime, constată cotidianul rus.
Astfel, propunerea de a crea un guvern din umbră nu a fost primită cu entuziasm nici de Stanislav Şuşkevici, unul dintre liderii opoziţiei belaruse, fost preşedinte al parlamentului de la Minsk. 'Pentru crearea unui guvern din umbră trebuie să existe un fundament legislativ, însă eu nu-l întrevăd. În cazul nostru, această iniţiativă va avea mai degrabă un caracter emoţional, decât concret', este de părere Şuşkevici.