O grupare anarhistă îl ameninţă pe premierul italian
O grupare anarhistă din Italia, care a revendicat atacul asupra unui reprezentant al industriei nucleare, a trimis miercuri o scrisoare unei publicaţii din Calabria în care l-a ameninţat şi pe premierul Mario Monti.
Gruparea, care se autointitulează Federaţia Anarhistă Informală (FAI), a avertizat că Monti este una dintre ultimele şapte ţinte
rămase, după împuşcarea şefului Ansaldo Nucleare, săptămâna trecută.
În scrisoarea trimisă redacţiei cotidianului Calabria Ora, organizaţia anarhistă a ameninţat că atacurile vizând birourile agenţiei de colectare a taxelor din ţară, Equitalia, vor continua, atât timp cât guvernul nu renunţă la măsurile de austeritate.
"Îi transmitem lui Monti că este unul dintre cei şapte rămaşi şi că poporul nu este interesat de rămânerea în Europa, de salvarea băncilor sau să ajute la echilibrarea bugetului unui stat care a risipit bani pentru propriile interese", se arată în scrisoare.
Orice sinucidere a unui cetăţean italian care poate avea legătură cu dificultăţile economice va fi privită drept "crimă comisă de
stat" şi pedepsită, au adăugat membrii FAI.
În noaptea de vineri spre sâmbătă, două cocteiluri molotov au fost aruncate în sediul unei agenţii a Fiscului din Toscana. Iar sinuciderile în rândul şomerilor şi oamenilor de afaceri ruinaţi din ţară s-au înmulţit, ceea ce alimentează frustrarea populaţiei faţă de guvern.
Vineri, doi inspectori ai agenţiei italiene pentru impozite au fost agresaţi la Milano, iar la Napoli au fost înregistrate incidente
violente în timpul unei manifestaţii.
La sfârşitul lunii martie, un lucrător în construcţii din Bologna, urmărit în justiţie pentru că nu şi-a plătit impozitele, şi-a dat foc şi a murit după nouă zile de agonie.
Duminică, premierul Mario Monti a spus că "Italia este marcată în prezent de tensiuni sociale puternice", ceea ce este normal, din cauza scăderii nivelului de trai. El a avertizat, însă, că este nevoie de un efort comun pentru "împărţirea echitabilă a poverii".
Atacurile din ultimele zile din Italia, vizând simboluri ale politicii de austeritate, amintesc de violenţele din anii '70 - '80.