Guvernul suedez pune presiune pe Google şi Facebook să interzică anonimatul pe reţele
alte articole
Guvernul suedez intenţionează să aplice mai multă presiune pe giganţii hi-tech Google, Facebook şi Twitter pentru a pune capăt anonimatului “trolilor online” şi a celor acuzaţi de postarea de discursuri care incită la ură.
Ministrul Locuinţelor şi Digitalizării, Peter Eriksson, a afirmat că a lucrat împreună cu ministrul Justiţiei, Morgan Johansson, pentru a exercita mai multă presiune pe companiile de social media, ca acestea să ia măsuri împotriva aşa-zisului discurs care incită la ură pe Internet, potrivit publicaţiei Expressen.
“Până acum, a fost foarte uşor să spui ceva pe Internet”, a afirmat Eriksson, adăugând că utilizatorii ar trebui să fie traşi la răspundere pentru ce postează.
“Conturile trolilor care există în prezent – de exemplu în Suedia – trebuie închise. Trebuie să se indice [acest lucru] marilor platforme şi să le spunem că au o responsabilitate, că trebuie să cureţe şi să înlăture toate acestea”, a adăugat el.
Ambii miniştri urmează să se întâlnească cu reprezentanţi ai Google, Facebook şi ai altor companii hi-tech în 13 aprilie, iar Eriksson a confirmat că mass media suedeză va fi de asemenea prezentă la întâlnire. “Cred că avem nevoie de o mulţime de norme noi, dintre care unele referitoare la legi”, a precizat el.
Suedia este, alături de Germania şi Marea Britanie, una dintre ţările europene aflate în primele rânduri în ceea ce priveşte urmărirea penală a cetăţenilor pentru promovarea de discursuri care incită la ură. Totodată, guvernul suedez a promovat măsuri de combatere a aşa-ziselor “ştiri false” de pe Internet, oferind milioane de coroane suedeze mass mediei mainstream pentru a lupta împotriva lor pe reţelele sociale.
De altfel, Suedia a avut un număr mare de procese intentate împotriva celor care postează în mediul online mesaje care incită la ură, în mare parte datorită eforturilor depuse de grupul Näthatsgranskaren, care raportează discursurile ce incită la ură. Se presupune că acest grup a fost în spatele raportării a peste 800 de cazuri de acest gen.
Potrivit declaraţiilor grupului, multe dintre persoanele pe care le raportează poliţiei sunt femei în vârstă. Una dintre femei, Christina, în vârstă de 65 de ani, a fost dusă la tribunal după ce a susţinut pe Facebook că imigraţia musulmană în masă va duce la scăderea IQ-ului general al ţării.
Ulterior, ea a afirmat că a fost hărţuită de poliţia suedeză, care a produs 150 de pagini de materiale, o mare parte dintre ele fiind colectate de Näthatsgranskaren.