UE face apel către statele ONU să impună sancţiuni împotriva Rusiei

La doi ani după ce Rusia a anexat ilegal peninsula ucraineană Crimeea, Uniunea Europeană a făcut din nou apel ca statele membre ale ONU să aplice sancţiuni împotriva Moscovei.
Soldaţi ruşi în Crimeea. (Captură Foto)
Andrei Popescu
20.03.2016

Cu ocazia celei de-a doua “aniversări” a anexării peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia, Uniunea Europeană a condamnat din nou acţiunile Moscovei şi a cerut statelor membre ONU să se alăture sancţiunilor aplicate Rusiei.

“UE va continua să adere la implementarea deplină a politicii sale de nerecunoaştere [a anexării Crimeei], inclusiv prin măsuri restrictive”, conform unei declaraţii publicate vineri pe website-ul în limba rusă al Serviciului UE pentru Acţiune Externă Europeană.

“UE face din nou apel statelor membre ONU să ia în considerare măsuri similare de nerecunoaştere în conformitate cu Rezoluţia 68/262 a Adunării Generale a ONU”, mai arată declaraţia.

Declaraţia a adăugat că după anexare, situaţia drepturilor omului în Crimeea s-a deteriorat şi mai mult. UE şi-a exprimat temerea cu privire la persecutarea tătarilor crimeeni.

În plus, UE a cerut ca Rusia să îi elibereze pe cetăţenii ucraineni Oleg Senţov şi Alexander Kolcenko, a căror arestare şi condamnare sunt considerate o încălcare a legii internaţionale.

Regizorul ucrainean Senţov şi asociatul său Kolcenko au fost arestaţi în Crimeea, acuzaţi de terorism şi condamnaţi la 20 şi respectiv 10 ani de închisoare de către un tribunal militar rusesc în august 2015. Senţov şi Kolcenko au negat acuzaţiile.

Preşedintele rus Vladimir Putin a anexat oficial Peninsula Crimeea în 18 martie 2014, după ce un referendum disputat desfăşurat în 16 martie a arătat că 97% dintre alegători au susţinut anexarea peninsulei la Rusia. Cea mai mare parte a comunităţii internaţionale nu recunoaşte rezultatele referendumului.

Acţiunile Kremlinului au fost intens criticate de Occident şi au rezultat în aplicarea de sancţiuni asupra Rusiei de către SUA, UE şi alte ţări occidentale.

În 27 martie 2014, Adunarea Generală a ONU a adoptat o rezoluţie de condamnare a anexării peninsulei ucrainene. Documentul confirmă integritatea teritorială a Ucrainei şi face apel către toate ţările “să se abţină de la orice fel de acţiuni care ar putea fi interpretate ca o recunoaştere” a tranziţiei Crimeei la Rusia.

Rezoluţia a fost susţinută de 100 de ţări, 58 s-au abţinut de la vot şi 11 au votat împotrivă.

Un anumit număr de state au susţinut rezoluţia ONU dar nu au impus sancţiuni împotriva Rusiei. Printre acestea se numără Mexic, Chile, Peru, Iordania, Nigeria, Arabia Saudită, Turcia, Indonezia, Tailanda şi Filipine, a raportat vineri agenţia de ştiri financiare RBC.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor