China şi Rusia plănuiesc atacuri spaţiale asupra sateliţilor americani
alte articole
China şi Rusia se pregătesc să atace şi să submineze sateliţii militari şi de spionaj ai SUA într-un conflict viitor, au dezvăluit marţi Congresului SUA mai mulţi oficiali de vârf ai Pentagonului şi ai spionajului american.
Generalul John Hyten, şeful Comandamentului Spaţial din cadrul Forţei Aeriene americane, a declarat că ameninţarea sistemelor spaţiale americane a ajuns într-un nou punct critic şi, după o stagnare de ani de zile de la Războiul Rece, cele două state sunt concentrate pe diminuarea capabilităţii sistemelor spaţiale americane.
“Adversarii dezvoltă instrumente cinetice, cibernetice şi pentru direcţionarea energiei cu scopul de a ne submina şi distruge capabilităţile spaţiale”, a susţinut Hyten într-o declaraţie pregătită pentru o audiere la Subcomitetul pentru Forţe Strategice al Camerei Reprezentanţilor.
Hyten a declarat că sateliţii Sistemului american de Poziţionare Globală (GPS) rămân vulnerabili la atacuri sau bruiaje. Aceşti sateliţi sunt mai critici pentru armele ghidate ale SUA decât pentru ghidarea navigaţiei.
Generalul a mai susţinut că un nou centru de comandă comună al armatei şi serviciilor de spionaj ajută la monitorizarea ameninţărilor spaţiale, precum lansări de rachete antisatelit, aşa zişii “roboţi ucigaşi” care vizează sateliţii, sau raze laser lansate de la sol care pot orbi sau submina activitatea sateliţilor americani. Unitatea se numeşte Joint Interagency Combined Space Operations Center şi este localizată la Baza Aeriană Schriever din Colorado.
Comandamentul Spaţial crează de asemenea 39 de echipe de misiuni cibernetice care vor fi folosite pentru operaţiuni cibernetice defensive şi ofensive ce implică sisteme spaţiale, arată Washington Free Beacon.
General-locotenentul David Buck, comandantul unei unităţi de comandă strategică din cadrul armatei americane numită Joint Funcţional Component for Space, a declarat, ca şi Hyten, că Rusia şi China reprezintă cele mai serioase ameninţări pentru sistemele spaţiale ale SUA.
“Rusia vede dependenţa SUA de spaţiu ca o vulnerabilitate ce poate fi exploatată şi ia măsuri deliberate pentru a-şi întări capabilităţile de luptă în spaţiu”, a precizat el.
În decembrie 2015, China a creat prima sa unitate dedicată războiului cibernetic şi spaţial, numită Forţă pentru Suport Strategic, şi urmăreşte să îşi dezvolte capabilităţile spaţiale, electronice şi cibernetice.
În prezent, Pentagonul are pe orbită 19 sateliţi GPS capabili militar. În acelaşi timp, este dezvoltată o nouă generaţie de sateliţi GPS, care vor produce semnale de trei ori mai puternice decât sistemele actuale, pentru a fi capabili să înfrunte bruiajul electronic, a mai precizat Buck.