'UE este un proiect pe termen lung', afirmă ministrul-adjunct al afacerilor externe al Greciei
alte articole
Amplificarea atitudinilor eurosceptice în cadrul Uniunii Europene(UE) 'nu poate fi trecută cu vederea, însă aceasta este rezultatul crizei economice, pentru care UE nu a fost pregătită', a declarat ministrul-adjunct al afacerilor externe al Greciei, Dimitris Kourkoulas, într-un interviu acordat cotidianului rus Kommersant.
'Oamenii au început să se îndoiască de eficienţa instituţiilor europene. Însă, ei ar trebui să observe reuşitele integrării europene. La sfârşitul crizei, oamenii vor înţelege că UE este un proiect pe termen lung. Nu poţi distruge ceea ce se construieşte de 40 de ani', şi-a exprimat convingerea Kourkoulas, aflat într-o vizită oficială la Moscova, în fruntea unei ample delegaţii de oameni de afaceri.
Grecia va deţine preşedinţia Consiliului UE în primul semestru al lui 2014. În contextul crizei, şomajul ridicat din UE rămâne preocuparea principală a Atenei. 'La ora actuală, nivelul şomajului este unul ridicat atât în Europa de Sud, cât şi în cea de Nord. Această situaţie loveşte cu precădere în tânăra generaţie. Astfel, priorităţile noastre sunt creşterea numărului de locuri de muncă şi creşterea economică'.
În acest scop, Dimitris Kourkoulas consideră necesară finalizarea înfiinţării şi întăririi Uniunii Monetare a UE. 'Primul pas în acest sens este crearea unei Uniuni Bancare a UE', a subliniat oficialul grec.
Dimitris Kourkoulas este convins că 'cea mai grea perioadă a crizei a fost deja depăşită, însă mai urmează un drum dificil, care presupune finalizarea reformelor structurale'. 'Singura posibilă soluţie pentru UE este să devină mai concurenţială în actuala lume globalizată. Doar acest lucru va permite menţinerea modelului european al economiei de piaţă, cu accent social', a explicat ministrul-adjunct de externe al Greciei pentru cotidianul moscovit.
Întrebat de Kommersant de ce grecii sunt interesaţi de cooperarea cu Rusia şi de piaţa rusă, Dimitris Kourkoulas a explicat că ţara sa a traversat o criză îngrozitoare, care a destabilizat-o. 'Din cauza măsurilor dure de austeritate, cererea internă se va afla la un nivel scăzut încă mulţi ani de acum încolo. Astfel că o creştere este posibilă doar datorită a trei lucruri: exportului, investiţiilor străine şi turismului', a spus interlocutorul ziarului rus.
În data de 10 iunie va avea loc licitaţia pentru privatizarea monopolului grec în domeniul gazului, DEPA. Unul dintre participanţii la licitaţie este compania rusă Gazprom, însă, potrivit unor informaţii, Grecia ar fi fost deja anunţată de SUA şi de Comisia Europeană că o victorie a Gazprom nu este de dorit.
După cum recunoaşte Kourkoulas, asemenea probleme precum privatizarea DEPA 'au importanţă geopolitică', iar 'Grecia aspiră la o diversificare a surselor de energie'. 'Este greu de negat că în prezent cea mai mare parte din resursele noastre energetice vin din Rusia', a subliniat oficialul grec. Totuşi, în ceea ce priveşte licitaţia pentru privatizarea DEPA, Dimitris Kourkoulas asigură că acesta va fi 'maxim obiectiv şi transparent'.