UE este îngrijorată de închiderea celui mai mare ziar de opoziţie din Ungaria
alte articole
Comisia Europeană a declarat, luni, că este îngrijorată în legătură cu libertatea mass-mediei în Ungaria după ce, ziarul cel mai mare al opoziţiei şi-a suspendat publicarea. Grupurile pentru drepturile mass-mediei susţin că este vorba de o suprimare suplimentară a vocilor critice din ţară.
Ziarul orientat spre stânga, Nepszabadsag, şi-a închis pe neaşteptate, în weekend, ediţiile online, dar şi cele printate, şi urmează să fie vândut, a declarat, sâmbătă, proprietarul său, Mediaworks, invocând pierderi comerciale din cauza scăderii numărului de ziare vândute.
Grupurile pentru drepturile media şi jurnaliştii au susţinut că, închiderea celui mai critic ziar din opoziţie se datorează presiunii politice şi a cadrului mediatic dificil creat de guvernul premierului ungar, Viktor Orban.
“Comisia este conştientă şi îngrijorată de suspendarea publicării ziarului ungar, Nepszabadsag”, a declarat Margaritis Schinas, purtător de cuvânt al Comisiei Europene.
“S-au pus întrebări în ceea ce priveşte motivele suspendării şi urmărim situaţia îndeaproape”, a adăugat Schinas.
Comentariile lui Shinas au fost făcute la o zi după ce Dunja Mijatovic, reprezentantul pentru libertatea mass-mediei din Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa, a declarat pentru AP că, închiderea ziarului ungar reprezintă o lovitură puternică dată diversităţii şi libertăţii mass-mediei.
De când a sosit la putere în 2010, premierul ungar, Orban, s-a duelat cu Bruxelles-ul în privinţa imigraţiei şi a reformelor media, judiciare şi asupra băncii centrale, despre care criticii susţin că sunt proiectate pentru a consolida puterea guvernului şi pentru a reduce la tăcere opoziţia.
Peisajul mediatic este deja dominat de agenţii media apropiate de partidul Fidesz al lui Orban. Unele rapoarte media au sugerat că, Nepszabadsag ar putea fi vândut în curând unui aliat al lui Orban, mişcare ce ar consolida şi mai multe controlul său asupra informaţiei.
Schinas a declarat că, libertatea mass-mediei şi protejarea jurnaliştilor sunt unele dintre elementele de bază ale unei societăţi libere şi democratice. Totuşi, Comisia Europeană a declarat că, nu poate să facă prea mult pentru a asigura libertatea mass-mediei.
“Competenţele Uniunii în domeniul libertăţii mass-mediei şi a pluralismului sunt limitate”, a declarat o altă purtătoare de cuvânt a Comisiei, Nathalie Vandystadt, adăugând că majoritatea reglementărilor privind mass-media sunt determinate de legile naţionale şi nu de către UE.
Închiderea ziarului Nepszabadsag are loc după ce acesta a publicat recent două articole despre corupţie care implicau persoane apropiate de Orban. Ziarul a publicat numeroase articole critice la adresa guvernului ungar de-a lungul anilor.
“Credem că (închiderea) a avut loc din cauza a ceea ce facem. Nu neapărat din cauza articolelor publicate în ultimele, una sau două săptămâni. Ziarul a fost închis deoarece ei au considerat că nu putem fi disciplinaţi în alt mod”, a declarat, luni, Marton Gergely, adjunct al redactorului şef, pentru Reuters.
Partidul Fidesz a susţinut că, închiderea ziarului a fost o decizie raţională şi economică, şi nu una politică. Vicepreşedintele partidului a declarat că a fost momentul pentru suspendarea publicării ziarului.