SUA ameninţă că îşi va retrage trupele din Germania

Soldaţi americani.
Soldaţi americani. (Getty Images)

Ambasadorul american în Germania, Richard Grenell, şi-a reluat criticile la adresa Berlinului pentru eşecul acestuia de a atinge nivelul de 2% din PIB-ul ţării pentru cheltuielile cu apărarea. El a lăudat ideea preşedintelui american Donald Trump de a reamplasa trupele din Germania în Polonia şi a insistat că este timpul ca Berlinul să plătească pentru propria sa apărare.

Parteneri minori în coaliţia de guvernare germană, social-democraţii, şi-au exprimat nelămurirea faţă de ofensiva verbală recentă lansată de Grenell şi ameninţarea mutării trupelor americane din Germania.

Parlamentarul social-democrat Thomas Hitschler a declarat pentru publicaţia germană Die Welt că, deşi acest avertisment este în linia politicilor internaţionale ale lui Trump, tonul ameninţării rămâne "foarte problematic". El a insistat că aceste acuzaţii împotriva Germaniei nu corespund realităţii.

„Am fost într-un turneu în SUA în urmă cu câteva săptămâni împreună cu Fritz Felgentreu [membru SPD în parlamentul german]. Atât Senatul cât şi Camera Reprezentanţilor, precum şi Pentagonul, toţi colegii noştri au lăudat implicarea Germaniei în apărare”, a susţinut Hitschler, notând că niciunul dintre ei nu susţine ideea retragerii trupelor americane din Germania.

Parlamentarul german a insistat că poziţia lui Trump faţă de Germania este "indecentă".

În acelaşi timp, cererile SUA, aliat al Germaniei în NATO, au fost întâmpinate cu înţelegere în cadrul Uniunii Creştin Democrate (CDU) a cancelarului Angela Merkel. Un parlamentar CDU, Juergen Hardt, a recunoscut într-un interviu că americanii sunt „destul de iritaţi” cu privire la ezitarea Berlinului de a creşte cheltuielile cu apărarea.

Parlamentarul a sugerat că „scepticismul faţă de Germania se adânceşte” şi a adăugat că e posibil ca poziţia ţării sale faţă de o misiune condusă de SUA în Golful Persic să fi agravat situaţia.

„Germania trebuie să trimită un semn vizibil de solidaritate. Deocamdată există impresia că Germania refuză să se implice şi că priveşte în mod critic eforturile americanilor", a declarat el pentru Die Welt.

Guvernul german a refuzat să comenteze pe tema dezbaterilor legate de mutarea trupelor americane din Germania. Totuşi, după remarcile făcute de Grenell, ministerul german al apărării a subliniat că prezenţa americanilor în Germania este importantă pentru statul UE.

După cum a relatat ziarul german Frankfurter Allgemeine Zeitung, costul desfăşurării trupelor americane este acoperit în prezent în principal de armata SUA, deşi guvernul german alocă anual aproximativ 50 milioane de euro. În plus, Germania a trecut peste o sută de proprietăţi pe numele forţelor armate americane fără niciun cost, ceea ce a scutit SUA o sumă aproximativă de 600 milioane de euro pe an.

Dezbaterile au fost declanşate de remarcile făcute de Grenell, care a criticat aspru cheltuielile militare ale Germaniei, pretinzând că Berlinul abuzează de prietenia sa cu Washingtonul.

„Este cu adevărat insultător să se aştepte de la contribuabilii americani să plătească pentru cei peste 50.000 de soldaţi americani din Germania, în timp ce germanii îşi folosesc surplusul comercial în scopuri domestice”, a precizat Grenell.

Deşi Germania a anunţat planuri pentru a-şi creşte cheltuielile militare la 1,35% din PIB în 2019 şi că speră să ridice procentul la 1,5% în 2023, totuşi încă îi lipsesc planurile pentru a ajunge la pragul de 2% stabilit de membrii NATO în 2014.