UE ar putea suspenda accesul Londrei la “baza de date privind securitatea”. Acordul pentru Brexit incert

Brexit (Getty Images)
Andrei Popescu
18.11.2018

În timp ce premierul britanic Theresa May se chinuie să obţină aprobarea parlamentarilor conservatori pentru “cel mai bun acord posibil privind Brexitul”, colegii europeni ai lui May îşi rafinează propria abordare la un “consens dificil” referitor la acord, potrivit site-ului de ştiri Zero Hedge. După ce negociatorul şef al UE pentru Brexit, Michel Barnier, şi cancelarul german, Angela Merkel, au insistat joi că negocierile privind acordul nu mai pot fi redeschise, Barnier a mers mai departe vineri cu retorica sa, avertizând că Marea Britanie ar putea fi în situaţia în care i s-ar putea suspenda accesul la resursele europene pentru combaterea pericolului serios privind securitatea, precum terorismul.

Potrivit Financial Times, Barnier a susţinut în timpul unei întâlniri cu ambasadorii din cele 27 de state membre UE că negocierile privind dorinţa Londrei de a-şi menţine accesul la baza de date internă cu privire la securitatea blocului vor fi dificile. Un cadru pentru aceste negocieri urmează să fie inclus în declaraţia politică ce va însoţi tratatul pentru Brexit de 500 de pagini şi va servi ca fundaţie pentru negociatori în timpul tranziţiei. Declaraţia politică practic va marca un punct de pornire a negocierilor privind orice problemă, de la accesul la zonele de pescuit, securitate, protecţia datelor, până la finanţe.

Barnier a lansat ameninţarea după ce parlamentarii scoţieni au avertizat că se vor opune oricăror acţiuni de a rămâne o parte a Politicii Comune privind Zonele de Pescuit, care stabileşte cotele pentru fiecare tip de peşte pe care pescarilor britanici li se permite să îi pescuiască. Cooperarea în domeniul securităţii a apărut ca un punct dificil în negocieri. Accesul la baza de date privind securitatea s-a dovedit una dintre “cele două probleme grave” care au umbrit negocierile legate de textul declaraţiei politice, cealaltă problemă fiind accesul la pieţele UE.

Barnier a respins cererea Londrei de a-şi păstra accesul la sistemul de securitate internă al UE, inclusiv la baza de date pentru recunoaşterea numelui pasagerilor, la Europol şi Eurojust. El a afirmat că nicio altă ţară din afara spaţiului Schengen nu beneficiază de o astfel de cooperare cerută de autorităţile britanie.

“Marea Britanie nu acceptă toate consecinţele statutului său ca ţară în afara UE”, a precizat Barnier.

Diverşi diplomaţi au declarat că se aşteaptă la negocieri dure în ceea ce priveşte relaţia viitoare dintre cele două tabere, în condiţiile în care guvernele UE urmăresc să îşi protejeze interesele economice majore. Acestea includ acces în viitor la apele pentru pescuit al ţărilor, precum Franţa, şi cererea ca Marea Britanie să nu poată submina standardele UE vizând guverne precum cel danez şi olandez.

Declaraţia politică urmează să fie finalizată la negocierile de sâmbătă şi duminică şi este considerată principalul element al negocierilor ce vor avea loc înaintea summitului special din 25 noiembrie dintre Marea Britanie şi UE pe tema Brexitului, întâlnire ce ar putea fi anulată dacă premierul Theresa May nu va putea obţine o majoritate pentru acord. În acelaşi timp, prin ameninţarea cu suspendarea accesului Londrei la informaţii care ar putea ajuta la prevenirea unor atacuri teroriste, Barnier şi-a clarificat poziţia: UE “a făcut deja tot posibilul” pentru a mulţumi Marea Britanie. Acum, conservatorii trebuie “să meargă mai departe” şi să accepte acordul, sau riscă să suporte diverse consecinţe.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor