Dominic Raab, alţi oficiali ai cabinetului May demisionează din cauza acordului privind Brexitul
alte articole
Secretarul britanic pentru Brexit, Dominic Raab, a devenit cel de-al doilea oficial care a demisionat astăzi din Cabinetul premierului Theresa May din cauza proiectului de acord privind Brexitul, încheiat marţi între UE şi Londra.
“Cu regret vă spun că, după întâlnirea de ieri din Cabinet pe tema acordului pentru Brexit, trebuie să demisionez. Nu pot cu bună ştiinţă să susţin termenii propuşi pentru acordul nostru cu UE”, a declarat Raab pe Twitter. Precedentul secretar pentru Brexit, David Davis, a demisionat în luna iulie.
Este posibil ca actualul ministru al Mediului, Michael Gove, să devină următorul secretar pe problema Brexitului.
Ministrul Muncii şi Pensiilor, Esther McVey, care a demisionat din Cabinet, i-a declarat premierului May că actualul acord “nu onorează rezultatul referendumului” şi “ne va bloca într-o uniune vamală”.
Guvernul britanic prezintă joi Parlamentului cele 585 de pagini ale acordului de retragere, pe care May l-a supus, miercuri, cu succes unei dezbateri în Cabinet.
Rapoarte media au relatat despre unele nemulţumiri legate de acord în cadrul cabinetului May, zece dintre miniştri afirmând că nu sunt fericiţi cu varianta prezentată. Shailesh Vara, secretar de stat britanic pentru Irlanda de Nord, a fost primul oficial care a demisionat joi din cauza acordului.
May mai are de înfruntat o altă provocare, şi anume supunerea la vot a acordului în Camera Comunelor (principala cameră a Parlamentului britanic). Unele rapoarte indică existenţa unor provocări atât la adresa acordului cât şi a conducerii sale. Premierul britanic a prezentat miercuri acordul ca fiind singura opţiune: “Alegerea din faţa noastră este clară”, a precizat ea după o îmtrunire a cabinetului de cinci ore. “Acest acord... sau ieşim fără niciun acord, sau nu va fi niciun fel de Brexit”.
Luând cuvântul în Camera Comunelor joi dimineaţa, May a repetat aceste comentarii şi a cerut parlamentarilor să îşi ofere sprijinul pentru acord.
“Recunosc faptul că avem un alt stadiu al negocierilor cu Consiliul European şi apoi acest acord, după finalizare... trebuie să se întoarcă în această Cameră”, a declarat premierul în Camera Comunelor.
Au fost şi câţiva oficiali care au susţinut-o pe premierul May în dezbatere parlamentară considerată cea mai importantă din ultimele decenii.
Cu doar 315 locuri în Parlamentul cu 650 de locuri, conservatorii nu au o majoritate parlamentară. Pentru a câştiga votul în Cameră, May depinde de sprijinul Partidului Democrat Unionist din Irlanda de Nord - 10 parlamentari - şi de absenţa celor 7 reprezentanţi ai formaţiunii Sinn Fein, care nu şi-au ocupat locurile. Din guvern au demisionat 16 membri, începând cu noiembrie 2017, opt având legătură cu Brexitul.
Summit UE
Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a anunţat, joi, că în 25 noiembrie va avea loc o reuniune planificată a liderilor UE în Bruxelles pentru discutarea proiectului de acord privind Brexitul.
“Permiteţi-mi să le spun prietenilor noştri britanici: deşi sunt trist pentru că plecaţi, voi face totul ca această separare să fie cât mai puţin dureroasă, atât pentru voi cât şi pentru noi”, a scris Tusk pe Twitter.
Tusk s-a întâlnit joi cu negociatorul şef al UE pentru Brexit, Michel Barnier, în Bruxelles.
Barnier a afirmat că textul acordului permite Marii Britanii o plecare ordonată din bloc, inclusiv o perioadă de tranziţie de 21 de luni. El a numit acordul ca fiind “corect şi echilibrat”.
Acesta a insistat că noul plan pentru prevenirea unei graniţe dure pe insula irlandeză va fi benefic pentru economiile Irlandei de Nord şi Republicii Irlandeze.