UE: Nu va exista un acord pentru Brexit fără un backstop irlandez
alte articole
Uniunea Europeană nu va aproba un acord privind ieşirea Marii Britanii din bloc decât dacă va putea fi evitată în mod permanent o graniţă dură între (Republica) Irlanda şi Irlanda de Nord, a declarat marţi negociatorul şef al UE pentru Brexit.
Comentariile lui Michel Barnier dezvăluie poziţia clară a Uniunii Europene privind situaţia din Irlanda după ce Marea Britanie va ieşi din bloc, potrivit Deutsche Welle.
Luând cuvântul la o conferinţă de presă comună cu premierul slovac Peter Pellegrini, Barnier a precizat: “Fără un backstop operaţional nu va exista un acord şi nu va exista o perioadă de tranziţie. Acest lucru este sigur.
El a mai susţinut că UE încearcă să îşi îmbunătăţească oferta privind menţinerea deschisă a graniţei irlandeze, indiferent de cum se derulează Brexitul, adăugând că problema graniţei deschise nu poate avea un termen de expirare şi trebuie aplicată cât timp nu este găsită o altă soluţie.
Londra cere o limită de timp pentru backstop
Premierul britanic Theresa May a declarat Cabinetului ei că nu va accepta un acord privind Brexitul “cu orice preţ”.
“Acest lucru include faptul că, în cazul în care va fi vreodată necesar backstop, acesta nu este permanent şi va exista un mecanism pentru a ne asigura că Marea Britanie nu ar putea fi ţinută în acel aranjament pe termen nedefinit”.
Premierul irlandez Leo Varadkar a afirmat că este dispus să exploreze soluţiile legate de backstop, cât timp acestea nu permit Marii Britanii să se retragă unilateral dintr-o graniţă deschisă.
Aşa-numitul backstop este un plan de a menţine graniţa irlandeză deschisă chiar şi în cazul în care nu se va ajunge la un acord final. Acesta ar menţine Irlanda de Nord în Uniunea Vamală a UE şi în mari zone ale pieţei unice europene, creând o graniţă de facto în Marea Irlandeză. Partidul Unionist Democratic Nord-Irlandez, care susţine guvernul conservator al lui May, respinge cu tărie ideea, considerând că aceasta va ameninţa integritatea Marii Britanii şi va creşte şansele ccreării unei Irlande unite – o linie roşie pentru majoritate unioniştilor.
La sfârşitul anilor 60, tensiunile în Irlanda de Nord între loialiştii protestanţi şi naţionaliştii catolici s-au transformat într-un război de gherilă de 30 de ani, cunoscut sub numele de The Troubles (Problema Irlandeză). În 1998, după moartea a peste 3.500 de persoane şi rănirea a aproximativ 50.000, a fost intermediată o pace prin semnarea Acordului din Vinerea Mare. O parte fundamentală a acelui acord a fost deschiderea unei graniţe irlandeze vechi de un secol, permiţând naţionaliştilor irlandezi să se simtă o parte a Irlandei şi permiţând unioniştilor să continue să rămână în Marea Britanie. Victimele conflictului se tem că închiderea graniţei ar putea reaprinde tensiunile, care încă mocnesc în spatele scenei.