UE aplică sancţiuni împotriva unor ruşi si sirieni pentru utilizarea armelor chimice
alte articole
Uniunea Europeană a impus pentru prima dată, luni, o serie de sancţiuni pentru utilizarea armelor chimice. Sancţiunile vizează persoane acuzate de orchestrarea unor atacuri cu arme chimice în Siria şi persoane asociate cu otrăvirea fostului spion rus Serghei Skripal şi a fiicei sale în 2018, în Marea Britanie, potrivit Deutsche Welle.
Moscova a fost acuzată de guverne europene că a fost implicată în atacul cu agent chimic asupra fostului dublu agent în oraşul britanic Salisbury la începutul anului trecut. Kremlinul a negat în repetate rânduri acuzaţiile.
Însă acel incident a provocat unde de şoc în Uniunea Europeană şi, în octombrie 2018, a determinat blocul să elaboreze un nou pachet cu sancţiuni care vizează persoane şi entităţi implicate în atacuri chimice.
Interdicţii de călătorie şi îngheţarea activelor în UE îi vizează pe “cei doi oficiali GRU [serviciul de informaţii al armatei ruse] ... responsabili pentru deţinerea, transportul şi utilizarea în Salisbury (Marea Britanie) a unui agent toxic”, au scris într-o declaraţie miniştrii de externe din UE, adăugând că este implicat şi directorul GRU şi adjunctul său.
Rusia a contestat iniţiativa UE, considerând-o a fi o evoluţie negativă şi susţinând că nu schimbă nimic.
Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al Kremlinului, a declarat reporterilor că Marea Britanie încă nu a predat dovezile pe care le-ar fi adunat împotriva agenţilor GRU, întărind ideea că implicarea Moscovei încă nu a fost dovedită.
Siria
Noul regim de sancţiuni include, de asemenea, pedepse pentru atrocităţile comise în Siria în aprilie 2018 când cel puţin 40 de persoane au fost ucise într-un atac chimic în oraşul Douma, care se afla sub controlul rebelilor la acea vreme. Guvernul din Damasc a fost învinuit pentru acel atac, deşi nu au fost prezentate public dovezi incontestabile în acest sens.
UE a impus măsuri restrictive asupra unei entităţi siriene responsabile pentru dezvoltarea şi producţia de arme chimice şi asupra a cinci oficiali sirieni “implicaţi direct” în activităţile respectivei entităţi. În plus, blocul a sancţionat deja 259 de sirieni pentru presupusul rol în războiul civil al ţării.
Diverse naţiuni occidentale au acuzat guvernul preşedintelui sirian Bashar al-Assad de implicare în atacuri cu arme chimice. Damascul, totuşi, a negat acuzaţiile.
Miniştrii de Externe ai UE, care se întâlnesc luni la Bruxelles, vor discuta de asemenea şi despre alte subiecte precum Brexit, dezinformări şi viitoarele alegeri pentru Parlamentul European, rezultatele disputate ale alegerilor prezidenţiale din Congo şi criza din Venezuela, printre altele.