UE: Agenda de asociere va crea oportunităţi pentru economia Moldovei

Agenda de asociere şi implementare a Acordului de Liber Schimb va crea o multitudine de oportunităţi pentru economia Republicii Moldova, care va fi integrată în economia Uniunii Europene, a declarat şeful Delegaţiei Uniunii Europene, Pirkka Tapiola, în cadrul şedinţei de astăzi a Clubului de presă, informează Moldpres.
(photos.com)
Ana Chitoroagă
30.05.2014

Agenda de asociere şi implementare a Acordului de Liber Schimb va crea o multitudine de oportunităţi pentru economia Republicii Moldova, ce va fi integrată în economia Uniunii Europene, a declarat şeful Delegaţiei Uniunii Europene, Pirkka Tapiola, în cadrul şedinţei de joi a Clubului de presă, informează Moldpres.

Potrivit oficialului european, există mai multe „mituri” legate de Acordul de asociere şi Acordul de Comerţ Liber Aprofundat şi Cuprinzător între Republica Moldova şi Uniunea Europeană. Oponenţii eurointegrării declară, bunăoară, că după semnarea Acordului se vor reduce locurile de muncă şi salariile, agricultorii nu vor putea face faţă introducerii standardelor europene, iar economia va avea de pierdut. De asemenea, euroscepticii mai afirma că prin semnarea Acordului, Moldova va pierde piaţa CSI.

Şeful Delegaţiei Uniunii Europene şi viceministrul Economiei, Octavian Calmîc, au desfiinţat aceste „mituri” în şedinţa Clubului.

"Republica Moldova se va apropia de modelul UE de protecţie socială. Acordul de Liber Schimb nu va închide drumul mărfurilor moldoveneşti pe piaţa CSI, dimpotrivă ne aşteptăm la o îmbunătăţire a calităţii, a standardelor ce va duce la sporirea exporturilor spre CSI, nu doar pe piaţa UE, a menţionat Pirkka Tapiola. „Acordul de Asociere nu are scopul de a poziţiona Moldova împotriva Rusiei, dimpotrivă, scopul acestuia este de a promova stabilitatea şi cooperarea la nivel regional”.

Experţii prognozează o creştere economică în medie de 5,4 la sută anual, ca urmare a implementării Acordului de Asociere. Potrivit şefului Delegaţiei Uniunii Europene, UE va asista Moldova la modernizarea economiei şi realizarea reformelor cu un capital însemnat, sprijinind Republica Moldova şi agenţii economici în elaborarea reformelor şi aplicarea acestora în perioada de tranziţie, specificată în Acordul de Asociere.

Cercetările economice independente sugerează că participarea Republicii Moldova la Acordul de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător va stimula exporturile ţării către UE cu 16 la sută, iar importurile din Uniunea Europeană cu 8 la sută.

Viceministrul Economiei, Octavian Calmîc, a declarat că nu sunt întemeiate temerile agricultorilor că nu vor putea face faţă standardelor europene, deoarece regulile privind produsele alimentare vor fi introduse treptat. Cei care îşi vând produsele în Republica Moldova sau peste hotare vor avea la dispoziţie o perioadă de tranziţie pentru a se pregăti de creşterea treptată a aşteptărilor în ceea ce priveşte siguranţa şi calitatea agriculturii.

Standardele UE nu au fost niciodată un obstacol pentru exporturile către Rusia sau alte state. Comerţul cu UE nu are loc în detrimentul comerţului cu Rusia, a mai subliniat oficialul.

Octavian Calmîc a arătat că există, totuşi, anumite constrângeri legate de producţia animalieră, de armonizarea a peste 300 de acte europene în legislaţia moldovenească. Potrivit acestuia, există însă voinţă politică şi resurse pentru a realiza reformele şi a le implementa.

Acordul de Asociere şi Acordul de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător se preconizează să fie semnat la 27 iunie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor