R.Moldova riscă să piardă 68,5 milioane de euro din cauza neînţelegerilor dintre doi miniştri (presă)

Republica Moldova riscă să piardă 68,5 milioane de euro din fonduri UE în cadrul programului ENPARD din cauză că se tergiversează publicarea Strategiei naţionale de dezvoltare agricolă şi rurală pentru anii 2014-2020, document aprobat de guvern încă din şedinţa din 12 martie 2014, scrie Adevărul.
(photos.com)
Epoch Times România
05.05.2014

Republica Moldova riscă să piardă 68,5 milioane de euro din fonduri UE în cadrul programului ENPARD din cauză că se tergiversează publicarea Strategiei naţionale de dezvoltare agricolă şi rurală pentru anii 2014-2020, document aprobat de guvern încă din şedinţa din 12 martie 2014, scrie Adevărul.

Situaţia este consecinţa 'războiului' dintre Valeriu Lazăr, ministrul economiei, şi Vasile Bumacov, ministrul agriculturii, care se acuză reciproc, precizează ziarul, care aminteşte că la 5 martie, şeful Delegaţiei UE la Chişinău, Pirkka Tapiola, a informat Guvernul că structurile UE au identificat un buget de 68,5 milioane de euro pentru finanţarea agriculturii şi dezvoltării rurale din Moldova. Tapiola atenţiona că 'existenţa unei strategii sectoriale este necesară pentru alocarea acestui sprijin, fiind unul dintre criteriile de eligibilitate'.

Adevărul mai observă ca niciun oficial moldovean nu a avut o reacţie la evenimentele sângeroase din Odesa. Iurie Pântea, director de proiect la Institutul de Politici Publice (IPP), este sigur că ruşii vor proceda într-un mod similar şi în Republica Moldova. De asemenea, Viorel Cibotaru, directorul Institutului European de Studii Politice, crede că Rusia va încerca să împiedice Moldova să se apropie de UE şi de NATO. 'Pericolul în Odesa a venit din Transnistria. Dintr-un stat neutru, ne-am transformat într-o sursă de insecuritate şi o durere de cap pentru alţii', subliniază expertul.

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin, care a anunţat că pe 9 mai va fi la Tiraspol, şi-a reconfirmat duminică vizita pe care o are în program, în ciuda faptului că fostul premier Vlad Filat l-a sfătuit într-un talk-show televizat să nu facă acest pas, scrie portalul independent.md. Rogozin, care este şi împuternicitul preşedintelui rus Vladimir Putin în relaţiile Moscovei cu Tiraspolul, a scris pe Twitter că 'în ciuda sfaturilor şi a altor ameninţări', oricum va fi pe 9 mai la Tiraspol, cerându-le transnistrenilor să-l aştepte.

Un editorial din Timpul menţionează că, pe lângă meritele conducerii de la Chişinău pentru obţinerea unui regim liberalizat de vize cu UE, acest succes se datorează şi Federaţiei Ruse care a provocat conflictul din Ucraina, fapt ce a făcut UE să urgenteze ridicarea vizelor. 'Dacă Putin nu ar fi iscat un război civil în Ucraina şi nu ar fi anexat Crimeea, aveam de aşteptat regimul liberalizat încă nişte ani, dacă nu câteva decenii. Apucăturile hitleriste ale Kremlinului au forţat Uniunea Europeană să deschidă graniţele pentru moldoveni. În momentul în care şi-a dat seama că pierde Ucraina, UE şi-a îndreptat atenţia spre R. Moldova. Pentru că altfel avea să ajungem şi noi pe mâna +drujinelor civice patriotice+, îmbrăcate în uniforme militare şi echipate cu armament de ultimă generaţie', potrivit ziarului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor