Corman: 28 aprilie 2014 este un pas important spre o integrare reală în familia europeană

Preşedintele Parlamentului, Igor Corman
Preşedintele Parlamentului, Igor Corman (en.wikipedia.org)

O delegaţie a Republicii Moldova a zburat în dimineaţa zilei de 28 aprilie spre Atena, marcând astfel prima zi fără vize în spaţiul Schengen, informează Moldpres cu referire la Direcţia comunicare şi relaţii publice a Legislativului. Înainte de plecare, Preşedintele Parlamentului Igor Corman, Prim-ministrul Iurie Leancă, şeful Delegaţiei UE la Chişinău, Pirkka Tapiola, şi eurodeputatul Monica Macovei au adresat mesaje de felicitare cetăţenilor moldoveni în cadrul unui briefing comun de presă organizat la Aeroportul Internaţional Chişinău.

În mesajul său, Preşedintele Parlamentului a menţionat că ziua de 28 aprilie 2014 este un pas important spre o integrare reală în familia europeană, acolo unde este locul firesc al Republicii Moldova.

„Ziua de astăzi este o apreciere a eforturilor pe care le-am depus din 2009 încoace. Această zi ne motivează, dându-ne un sentiment de încredere că suntem în stare să muncim pentru a transforma ţara noastră într-un stat cu adevărat european”, a declarat şeful Legislativului.

Igor Corman a mai menţionat că această realizare este şi o contribuţie importantă la consolidarea Republicii Moldova. „Astăzi avem un sentiment de mândrie şi de împlinire. Ceea ce odată era un vis a devenit realitate şi sunt sigur că împreună vom realiza şi multe alte vise”, a afirmat Preşedintele Parlamentului.

Şeful Legislativului a exprimat gratitudine partenerilor europeni pentru sprijin şi i-a îndemnat pe cetăţeni să respecte regulile gazdelor, pentru că imaginea Republicii Moldova în lume depinde de comportamentul fiecărui cetăţean în parte.

La rândul său, Prim-ministrul Iurie Leancă a subliniat importanţa evenimentului, menţionând că „ziua de 28 aprilie 2014 este una istorică pentru Republica Moldova, deoarece aduce moldovenilor mai multă libertate odată cu ridicarea vizelor de călătorie în Europa”.

Şeful Delegaţiei UE în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, a felicitat Republica Moldova pentru faptul că este prima ţară din Parteneriatul Estic care a beneficiat de regimul liberalizat de vize. „La fel, doresc să felicit Guvernul Republicii Moldova pentru implementarea cu succes a reformelor. Subliniez faptul că la trecerea peste hotar cetăţenilor Republicii Moldova nu li se solicită documente suplimentare decât altor ţări care beneficiază de regimul liberalizat de vize”.

Şi eurodeputata Monica Macovei, preşedinta Comitetului de cooperare cu Republica Moldova a adresat cuvinte de felicitare cetăţenilor, exprimându-şi convingerea că integrarea Republicii Moldova în familia europeană este ireversibilă. „Astăzi se dărîma bariere şi se deschid drumuri noi în viaţa oamenilor din Republica Moldova”, a declarat Monica Macovei.

Delegaţia este formată din mai mulţi oficiali, membri ai Guvernului şi Parlamentului, liderii Coaliţiei pro-europene, dar şi 25 de studenţi, câştigători ai concursului „Fii primul care zboară fără viză în Europa”, organizat de Guvern şi Compania publică „Teleradio-Moldova”, precum şi şase elevi olimpici şi peste 20 de cetăţeni moldoveni care nu şi-au mai văzut de mult timp rudele aflate în Grecia. În total, sunt peste 100 de persoane, inclusiv 30 de jurnalişti.

Programul include întâlniri cu diaspora moldovenească din Grecia, vizite la Panteon, Acropolis şi turul centrului istoric. Grecia a fost aleasă pentru acest eveniment, deoarece în prezent deţine preşedinţia Uniunii Europene.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe