Ce modificări în Constituţie cer reprezentanţii minorităţilor

Academia Română, dezbatere ştiinţifică naţională cu tema-” Revizuirea Constituţiei: necesitate, oportunitate, obiective posibile” (Epoch Times România)
Cristina Boiangiu
20.04.2013

Grupul parlamentar al minorităţilor din Parlament a formulat mai multe propuneri de modificare a Constituţiei, după cum a anunţat deputatul Ovidiu Gant, de la Forumul Democrat al Germanilor din România (FDGR).

Una dintre cele mai importante modificări este cea referitoare la introducerea în legea fundamentală a Rezoluţiei de la 1 decembrie 1918 de la Alba Iulia, prin care a fost consfinţită Unirea.

"Aş începe cu o chestiune care nu vizează neapărat chestiuni concrete din Constituţie, ci articolul 1, punctul 3, o chestiune la care noi ţinem neapărat. De aici lipseşte un document fundamental, Rezoluţia de la Alba Iulia, de la 1 decembrie 1918. Este un act fundamental care stă la baza statului român modern, un act care exprima, la vremea respectivă, voinţa românilor din Ardeal şi, parţial, Banat, dar care a răspuns şi intereselor saşilor din Transilvania. Aceştia, la 8 ianuarie 1919, s-au adunat la Mediaş şi au declarat deplina susţinere faţă de acest demers şi apartenenţa la Regatul României. Eu cred că amintirea acestui document este de maximă importanţă. România de azi arată aşa şi datorită acestui moment", a declarat Ovidiu Gant.

În Constituţie se arată că "România este stat de drept, democratic şi social, în care demnitatea omului, drepturile şi libertăţile cetăţenilor, libera dezvoltare a personalităţii umane, dreptatea şi pluralismul politic reprezintă valori supreme, în spiritul tradiţiilor democratice ale poporului român şi idealurilor Revoluţiei din decembrie 1989, şi sunt garantate". Alături de Revoluţia din 1989, ar urma sa fie introdusă şi Rezoluţia de la 1 decembrie 1918, după cum au cerut minorităţile.

Gant a mai declarat că e necesară existenţa unei Camere a Regiunilor, după ce se va realiza proiectul de regionalizare.

"Dacă se constituie aceste regiuni, indiferent cum vor arăta ele, ar trebui să aibă o modalitate de a-şi arăta interesele şi politicile în forul legislativ, pe problematica lor. Nu pe politică externă, apărare sau alte chestiuni de genul acesta. E clar că trebuie să-şi exprime această politică şi a doua cameră a Parlamentului să fie o Cameră a Regiunilor", a precizat Gant.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor