UDMR acuză: Sub masca luptei anti-corupţie, în România are loc un proces de discreditare a persoanelor

Sigla DNA
Sigla DNA (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Sub masca luptei anti-corupţie, în România are loc un proces de discreditare a persoanelor – punerea sub acuzare a lui Marko Attila a fost făcută în baza unor acuzaţii insuficiente, a acuzat preşedintele executiv al UDMR, Porcsalmi Bálint, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a retrimis la DNA dosarul în care fostul deputat şi alte 9 persoane, membri ai ANRP, au fost acuzaţi de acordarea unor despăgubiri supraevaluate pentru un teren.

"Sub pretextul luptei anti-corupţie, în România are loc un proces de discreditare, iar acest aspect este dovedit foarte clar şi de dosarul pe care Parchetul de pe lângă ÎCCJ l-a restituit DNA, în baza căruia au fost aduse acuzaţii nefondate la adresa lui Marko Attila şi altor 9 persoane. Motivarea Curţii arată clar faptul că, dosarul în baza căruia a fost întocmit rechizitoriul, nu a conţinut documente suficiente, întrucât nu este dovedit că membrii ANRP ar fi supraestimat valoarea terenului.

Acest lucru înseamnă, practic, că în anii precedenţi Marko Attila a fost acuzat pe nedrept, deoarece dosarul întocmit de Parchet nu reflectă realitatea şi nu este întocmit în conformitate cu procedura juridică necesară în astfel de cazuri. În aceste condiţii acuzaţiile nu au nicio bază legală. Cine va trage la răspundere DNA pentru că a acuzat pe nedrept un om, afectându-i, astfel, într-un mod atât de grav viaţa şi cariera?", a declarat preşedintele executiv al UDMR.

Liderul maghiar susţine că Marko Attila nu a fost acuzat de fapte de corupţie în niciunul dintre dosarele de retrocedare, singura lui vină fiind doar calitatea de membru al unei comisii, iar acest fapt a fost interpretat ca abuz în serviciu, fără să se precizeze exact legile care au fost încălcate.

Referitor la acest caz, deputatul UDMR Marton Arpad a declarat că "decizia definitivă a judecătorilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, de a restitui la DNA dosarul în care fostul deputat Marko Attila, în calitate de membru al ANRP, era acuzat de supraevaluarea unui teren, pune sub semnul întrebării metodele folosite în lupta anti-corupţie".

Marton Arpad a mai subliniat, totodată, faptul că "UDMR nu pune la îndoială legitimitatea şi necesitatea luptei împotriva corupţiei în România, dar superficialitatea, hărţuielile inutile, nu ar trebui să facă parte din acest proces".

"Considerăm necesară eradicarea fenomenului corupţiei, dar nu putem fi de acord cu metoda prin care, în lipsa unei anchete şi documentări minuţioase, oamenii sunt stigmatizaţi, arestaţi, fără a avea dreptul la prezumţia de nevinovăţie, deoarece România nu a ratificat această directivă europeană.

Ne confruntăm cu o lipsă gravă de separare a puterilor în stat. Parlamentul este singurul for pentru a elabora legi care a fost împuternicit de alegători pentru dezbaterea legilor. Trebuie redat Parlamentului rolul său real, în scopul de a putea efectua o auto-examinare, şi de a putea examina valabilitatea şi acurateţea legislaţiei în vigoare", a precizat Marton.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne