După avertismentul lui Putin, televiziunea de stat rusească prezintă ţinte nucleare în SUA

Sistem antirachetă rusesc S-300 VM.
Sistem antirachetă rusesc S-300 VM. (Kirill Kudriavţev/AFP/Getty Images)

Televiziunea de stat rusă a prezentat structuri militare americane pe care Moscova le-ar lua în vizor în cazul unui atac nuclear şi a precizat că o rachetă hipersonică dezvoltată de Rusia va fi capabilă să le lovească în mai puţin de 5 minute.

Ţintele au inclus Pentagonul şi reşedinţa prezidenţială Camp David din statul american Maryland, potrivit Reuters.

Raportul, neobişnuit chiar şi luând în considerare standardele uneori belicoase ale televiziunii de stat ruseşti, a fost difuzat duminică seara, la câteva zile după ce preşedintele rus Vladimir Putin a afirmat că Moscova este pregătită din punct de vedere militar pentru o criză în stilul “Crizei rachetelor din Cuba” în cazul în care SUA doreşte una.

După ce SUA a anunţat la începutul acestei luni că se retrage din Tratatul Forţelor Nucleare cu Rază Intermediară (INF), s-au amplificat temerile ruşilor că Washingtonul ar putea desfăşura rachete nucleare cu rază intermediară în Europa. În acest context, Putin a afirmat că Rusia va fi forţată să răspundă prin amplasarea de rachete nucleare hipersonice pe submarine în apropierea apelor americane.

SUA susţine că nu are planuri imediate de a desfăşura astfel de rachete în Europa şi a respins avertismentele lui Putin ca fiind o propagandă vicleană. În prezent, SUA aparent nu deţine rachete nucleare cu rază intermediară cu lansare terestră ce ar putea fi plasate în Europa.

Totuşi, decizia SUA de a ieşi din Tratatul INF din cauza unor presupuse încălcări ale prevederilor acestuia de către Rusia, lucru negat de Moscova, le-a deschis calea americanilor să înceapă dezvoltarea şi desfăşurarea de astfel de rachete, potrivit Reuters.

Putin a declarat că ţara sa nu doreşte o nouă cursă a înarmării, însă, în acelaşi timp, a amplificat retorica sa militară.

Unii analişti consideră abordarea sa ca fiind o tactică de readucere a Statelor Unite la masa discuţiilor privind echilibrul strategic dintre cele două superputeri.

În timpul transmisiunii televizate de duminică seară, Dmitri Kiseliov, prezentator la principala emisiune de ştiri săptămânală din Rusia, Vesti Nedeli, a prezentat o hartă a Statelor Unite şi a identificat câteva ţinte pe care Moscova ar dori să le atace în cazul unui război nuclear.

Ţintele, pe care Kiseliov le-a descris ca fiind centre de comandă prezidenţiale sau militare americane, au inclus, printre altele, Fort Richie, un centru de pregătire militară din Maryland ce a fost închis în 1998, McCellan, o bază a Forţei Aeriene americane din California închisă în 2001 şi Jim Creek, o bază pentru comunicaţii maritime din statul Washington.