Ucraina şi Rusia nu sunt de acord asupra misiunii ONU de menţinere a păcii

Rebel separatist pro-rus în Doneţk, estul Ucrainei. (Getty Images)
Andrei Popescu
12.06.2018

Miniştrii de externe ai Rusiei, Ucrainei, Germaniei şi Franţei s-au întâlnit luni la Berlin pentru a discuta despre implementarea unui acord fragil de încetare a focului în regiunile est-ucrainene Doneţk şi Lugansk şi despre desfăşurarea unei misiuni ONU de menţinere a păcii în zona de conflict.

Ministrul german de Externe, Heiko Maas, a afirmat după întâlnire că Rusia şi Ucraina au acceptat în principiu o misiune ONU de menţinere a păcii, doar că ideile lor privind implementarea misiunii sunt în continuare “foarte diferite”, precizează Reuters.

“Cu privire la parametrii unei posibile misiuni ONU pentru estul Ucrainei, am convenit să le cerem directorilor noştri politici să continue negocierile, nu cu privire la ‘dacă’, ci la ‘cum’ ar putea avea loc o astfel de misiune şi să discute despre acest lucru în săptămânile următoare”, a precizat Maas.

A fost prima întâlnire a miniştrilor de externe din februarie 2017, deşi oficiali de nivel inferior s-au întâlnit în mod regulat în ultimii patru ani în aşa-numitul “format Normandia” pentru a încerca să soluţioneze conflictul separatist din estul Ucrainei, în care peste 10.300 de persoane au fost ucise.

Relaţiile dintre Moscova şi Kiev s-au deteriorat puternic după ce proteste stradale masive l-au alungat de la putere pe preşedintele pro-rus Viktor Ianukovici în februarie 2014 şi după ce, o lună mai târziu, Rusia a anexat ilegal peninsula ucraineană Crimeea şi a decis să susţină separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei.

Un acord de încetare a focului pentru estul Ucrainei a fost semnat în februarie 2015 la Minsk, însă a eşuat să pună capăt violenţelor, şi ambele tabere s-au acuzat reciproc de încălcarea aproape zilnică a planului.

Maas a declarat luni că toate părţile au căzut de acord că, în viitor, ar trebui să respecte prevederile planului de pace de la Minsk, inclusiv înlăturarea armamentului greu din zonele de luptă şi un schimb suplimentar de prizonieri.

Franţa şi Germania au oferit, de asemenea, Ucrainei şi Rusiei ajutor logistic pentru securizarea câmpurilor minate din zonele de luptă, a adăugat ministrul german.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor