Vladimir Putin: Rusia nu doreşte divizarea Uniunii Europene

Preşedintele rus Vladimir Putin şi-a exprimat dorinţa de a îmbunătăţi relaţiile cu Uniunea Europeană, insistând că nu doreşte divizarea blocului de 28 de naţiuni.
Preşedintele rus Vladimir Putin (Iuri Kadobnov/Getty Images)
Andrei Popescu
05.06.2018

Într-un interviu difuzat în ajunul vizitei pe care o efectuează marţi în Austria, preşedintele Vladimir Putin a negat că există un plan rusesc de a slăbi Uniunea Europeană prin susţinerea mişcărilor eurosceptice şi populiste.

“Din contră, trebuie să extindem cooperarea noastră cu UE”, a declarat Putin reţelei de televiziune austriece ORF.

Putin a precizat că Rusia are nevoie de o Uniune Europeană puternică datorită legăturilor comerciale pe care le are cu blocul, potrivit Deutsche Welle.

“Nu încercăm să divizăm UE”, a adăugat Putin.

“Suntem mult mai interesaţi ca UE să fie unită şi să se dezvolte, deoarece UE este cel mai important partener comercial şi economic al nostru”, a mai afirmat liderul de la Kremlin.

Aceasta este prima vizită a preşedintelui rus într-un stat UE de la realegerea sa în luna martie. Călătoria în Austria este de asemenea prima călătorie într-o ţară vest-europeană din iulie 2017.

Putin este aşteptat să discute marţi cu lideri guvernamentali şi de afaceri în Viena. În plus, călătoria marchează 50 de ani de când giganţii în energie ai celor două ţări, Gazprom şi OMV, au semnat un acord privind furnizarea de gaz.

Austria va prelua în luna iulie preşedinţia rotativă a Uniunii Europene.

Un pod între est şi vest

Rusia şi UE se confruntă cu mai multe probleme, inclusiv conflictele din Ucraina şi Siria. UE a impus sancţiuni Moscovei din cauza anexării peninsulei ucrainene Crimeea şi a sprijinului acordat separatiştilor pro-ruşi în conflictul din estul Ucrainei.

Otrăvirea fostului spion rus Serghei Skripal şi a fiicei sale pe teritoriul britanic a tensionat şi mai mult legăturile dintre UE şi Rusia. Fără a oferi dovezi incontestabile, Londra a învinuit Moscova pentru otrăvirea celor doi cu un agent toxic. Rusia a negat acuzaţiile.

Spre deosebire de multe alte ţări europene, guvernul de dreapta al Austriei nu a expulzat diplomaţi ruşi după otrăvirea lui Skripal.

Cancelarul austriac Sebastian Kurz, care se va întâlni cu Putin marţi la Viena, este în favoarea ridicării sancţiunilor UE aplicate împotriva Rusiei dacă există un progres în disputa ucraineană.

Austria a declarat că doreşte să acţioneze ca un pod între Rusia şi Uniunea Europeană.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor