Rusia îşi consolidează capabilităţile submarine în Mediterană şi Atlantic, avertizează un amiral american
alte articole
Rusia îşi sporeşte capabilităţile de luptă subacvatică într-o mişcare provocatoare directă, adresată forţelor SUA şi NATO în arenele din Atlantic şi Mediterană, a avertizat un important amiral american, potrivit RFE/RL.
Amiralul James Foggo, care conduce Comandamentul Forţelor Aliate ale NATO în Napoli, a declarat vineri seara reporterilor de la Pentagon că Rusia investeşte puternic în flota sa de submarine şi doreşte să dezvolte o ameninţare „asimetrică” la adresa SUA şi NATO.
În timp ce Marina rusă ştie că nu poate concura cu numărul de portavioane americane şi ale NATO şi cu alte nave de suprafaţă de capacitate mare, a precizat Foggo, „[ruşii] au continuat să facă cercetări, şi să dezvolte şi recapitalizeze domeniul submarin”.
Foggo a susţinut că este îngrijorat de faptul că submarinele ruseşti pot lansa rachete de croazieră Kalibr care, „dacă sunt lansate din oricare dintre mările din jurul Europei... pot atinge oricare dintre capitalele Europei”.
Amiralul a afirmat că Rusia deţine în prezent şase submarine de atac din clasa Kilo diesel-electrice în Marea Neagră şi în estul Mării Mediterane.
Întrebat dacă Marina SUA ştie unde se află submarinele ruseşti, Foggo, care a comandat în trecut un submarin de atac, a refuzat să elaboreze.
„Pot să vă spun că deţinem un avantaj acustic şi vom continua să o facem”, a precizat el, făcând referire la tehnologiile de ascultare ce permit marinarilor să localizeze submarine.
De asemenea, Foggo a vorbit despre viitorul exerciţiu militar al NATO pe care îl va comanda.
El a afirmat că exerciţiul va fi conceput pentru a simula răspunsul alianţei la un atac teoretic din partea Rusiei asupra Norvegiei.
Foggo a declarat că Rusia a fost invitată să trimită observatori la exerciţiul Trident Juncture, care va începe în 25 octombrie, şi a cerut Moscovei să accepte invitaţia pentru a afla mai multe despre capabilităţile NATO.
Pentagonul a precizat că Trident Juncture va implica 45.000 de soldaţi din SUA şi alte ţări membre NATO, plus Suedia şi Finlanda, care cooperează cu alianţa militară vestică deşi nu sunt membre ale acesteia. De asemenea, în exerciţiu vor fi implicate aproximativ 150 de avioane, peste 60 de vase şi 10.000 de vehicule militare.