Ucraina, noul 'om bolnav' al Europei
alte articole
Mii de ucraineni protestează din 22 noiembrie împotriva refuzului guvernului de la Kiev de a continua negocierile în vederea semnării Acordului de asociere cu Uniunea Europeană (UE). Preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici luptă să supravieţuiască politic, iar Europa, la rândul său, este posibil să se fi săturat deja de Ucraina - notează cotidianul ucrainean Oukrainsky Tyjden, preluat de Courrier International.
Cât timp ar mai putea suporta Europa 'omul său bolnav'? Acesta este un titlu ce a fost decernat de-a lungul ultimelor două secole mai multor 'laureaţi', cum ar fi Turcia sau Marea Britanie, de exemplu. Acum, a venit timpul să-l poarte şi Ucraina, după eforturile epice întreprinse de curajoşii politicieni occidentali, pentru a-i garanta cât de cât un loc în Europa. Eforturi neîntrerupte, dar care îi lasă autorului articolului din ziarul ucrainean, Iuri Makarov, un sentiment de jenă sau chiar ruşine pentru ţara sa natală.
Acesta notează că doar un miracol ar mai putea salva Ucraina. Un miracol care ar face ca liderii ucraineni actuali să înceapă brusc să respecte regulile, să-şi ţină promisiunile sau să aibă alte valori decât violenţa sau banii murdari. Altfel spus, doar dacă guvernul de la Kiev s-ar comporta normal, însă aceasta este pură ficţiune, potrivit jurnalistului ucrainean.
În acelaşi timp, UE a considerat mereu Ucraina drept unul dintre interesele sale prioritare? Potrivit lui Makarov, în mod sistematic liderii occidentali nu acordă, în deciziile sale, importanţă foarte mare Ucrainei. Actualul interes al UE ţine mai mult de o 'curiozitate entomologică' pentru acest teritoriu imprevizibil şi greu de înţeles, un teritoriu-tampon între zona de securitate (vest) şi zona de pericol (est). Nu un subiect sau un obiect independent, ci un loc pe hartă.
Cu toate acestea, nimeni nu a reuşit încă să provoace dispariţia geografiei. În consecinţă, Europa trebuie, în pofida a orice, să accepte ca Ucraina să facă parte din teritoriul său. Pentru Ucraina merită să lupţi, să o protejezi, deoarece ea constituie 'frontiera'. O frontieră istorică între lumea valorilor stabilite, a disciplinei, dezvoltării, şi cea a imprevizibilului total, a paternalismului, a puterii absolute, a unei insecurităţi iraţionale.
În acelaşi timp, ziaristul recunoaşte că Ucraina, în calitate de stat independent, nu şi-a prezentat până acum latura sa cea mai seducătoare. Aceasta nu înseamnă că nu există o altă Ucraină, una cu tradiţii ancestrale, deschisă către democraţie şi autogestiune, o antică civilizaţie şi cultură europeană, viguroasă, capabilă să reziste cu tărie răului. Europa trebuie să înveţe să întindă mâna spre această Ucraină, trecând peste politic, pentru a încerca să-şi ataşeze această ţară modernă, adaugă semnatarul articolului.
''Da, ucrainenii au nevoie de medicamente împotriva depresiei şi deziluziei, pentru a se vindeca de moştenirea împovărătoare a totalitarismului şi colonizării, de otrava obiceiurilor şi stereotipurilor comuniste, de care un organism nu se poate debarasa rapid şi care afectează fiecare organ al acestuia. Subvenţiile nu sunt remediul eficace pentru întărirea imunităţii: acestea nu sunt fiabile şi uşor de asimilat. Mai bine ar fi să se facă apel la 'înmugurirea' societăţii civile existente în Ucraina, la întreprinderile private, care au supravieţuit tuturor eforturilor de a le ţine sub control pentru profitul conducătorilor politici şi al apropiaţilor lor'', menţionează Iuri Makarov.
Este de asemenea esenţial să se deschidă uşa pe cât de larg posibil în faţa celor care doresc să studieze în Europa, să-şi împartă experienţa şi să coopereze cu ea. Ambasadele ţărilor din UE trebuie să se transforme mai degrabă în portaluri între trecut şi viitor, decât în euro-roboţi care decid mecanic cine are dreptul la paradis şi cine este condamnat la purgatoriu.
Potrivit jurnalistului ucrainean, viitorul Ucrainei este în primul rând cel al întregului continent. Cu această ţară problematică de circa 50 de milioane de locuitori ţinută în pragul uşii sale, Europa nu se va simţi niciodată completă şi nici în siguranţă. Ucraina este noul 'om bolnav' al Europei, afirmă unii. Bolnav, în mod cert - dar nu cumva din cauza Europei?, conchide autorul articolului publicat în Oukrainsky Tyjden.