Ucraina, presată de SUA să accepte un nou acord mult mai dur decât cel iniţial

Donald Trump şi Volodimir Zelenski se întâlnesc la New York City, SUA, 27 septembrie 2024 (Alex Kent/Getty Images*)
Redacţia
23.02.2025

Ucraina a primit de la administraţia Trump, vineri, o nouă versiune a acordului privind utilizarea resurselor naturale. Proiectul de acord s-a dovedit a fi mai dur decât prima versiune, au raportat publicaţiile ucraineană NV (Novoye Vremya) şi The New York Times, citând surse.

Potrivit Meduza, versiunea anterioară a acordului prevedea că Ucraina trebuie să accepte să creeze un fond comun cu Statele Unite, care ar include drepturile de exploatare a subsolului. Fondul ar urma să distribuie aceste drepturi în favoarea investitorilor americani, iar veniturile ulterioare din extracţia şi vânzarea mineralelor ar fi împărţite în proporţie de 50/50 între Kiev şi Washington.

În noua versiune, Washingtonul propune să asigure 100% din proprietatea viitorului fond pentru Statele Unite şi să distribuie contribuţiile părţilor într-un raport de doi la unu, în care partea ucraineană contribuie cu două treimi din veniturile viitoare din producţie, iar partea americană contribuie cu o treime, pe care a furnizat-o deja sub formă de arme. Partea americană propune să se stabilească dimensiunea fondului la 500 de miliarde USD - aceasta este compensaţia pentru cheltuielile americane deja efectuate şi viitoare privind asistenţa militară şi financiară acordată Kievului, pe care Donald Trump doreşte să o primească de la Ucraina.

New York Times notează că această sumă nu a fost specificată în versiunea anterioară a acordului.

Potrivit publicaţiei americane, noul proiect de acord include şi o clauză privind veniturile din teritoriile ocupate în prezent de Rusia - în cazul eliberării lor. Se presupune că ponderea veniturilor care intră în fond din teritoriile eliberate va fi de 66%.

Proiectul noului acord „conţine practic aceleaşi prevederi pe care Kievul le-a respins anterior ca fiind prea oneroase, <...> unele condiţii par chiar mai dure decât în proiectul anterior”. Cinci surse ale NV „care lucrează la redactarea noului acord” consideră, de asemenea, că noul acord este mai dur decât cel anterior.

The Telegraph a scris că acordul propus de administraţia Trump are în vedere controlul Washingtonului asupra resurselor minerale, şi de petrol şi gaze ale Ucrainei, asupra porturilor şi a „altor infrastructuri”. Administraţia Trump doreşte ca Statele Unite să preia 50% din veniturile actuale ale Ucrainei din extracţia resurselor, precum şi 50% din costul „tuturor licenţelor noi [de extracţie a resurselor] eliberate terţilor”.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a refuzat să semneze acordul. El a observat că tratatul nu spunea nimic despre garanţiile de securitate pentru Ucraina. După aceea, Trump a început să îl critice aspru pe preşedintele ucrainean.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor