Papa Francisc este în stare critică după o criză respiratorie

Papa Francisc (Mihut Savu / Epoch Times România)
Redacţia
23.02.2025

Papa Francisc a fost în stare critică sâmbătă după ce a suferit o criză respiratorie astmatică prelungită în timp ce era tratat pentru pneumonie şi o infecţie pulmonară complexă, a anunţat Vaticanul.

Papa în vârstă de 88 de ani, care este în continuare conştient, a primit „fluxuri mari” de oxigen pentru a-l ajuta să respire. Potrivit The Guardian, el a primit, de asemenea, transfuzii de sânge după ce testele au arătat un număr scăzut de trombocite, care sunt necesare pentru coagulare, a declarat Vaticanul într-o actualizare târzie.

Papa a fost spitalizat de o săptămână cu o infecţie pulmonară complexă.

Declaraţia a precizat că „Sfântul Părinte continuă să fie alert şi a petrecut ziua într-un fotoliu, deşi are mai multe dureri decât ieri. În acest moment, prognosticul este rezervat”.

Anterior, medicii au declarat că starea sa de sănătate rămâne incertă şi este de aşteptat să rămână în spital cel puţin încă o săptămână.

Ei au avertizat că principala ameninţare la adresa papei ar fi apariţia sepsisului, o infecţie gravă a sângelui care poate apărea ca o complicaţie a pneumoniei.

Începând de vineri, nu existau dovezi de septicemie, iar Francisc răspundea la diferitele medicamente administrate, a declarat echipa medicală a papei.

Analizele de sânge de sâmbătă au arătat că Francisc a prezentat un număr scăzut de trombocite, o afecţiune numită trombocitopenie. Trombocitele sunt cele mai mici celule din sânge şi ajută la formarea cheagurilor de sânge pentru a opri sângerarea sau a ajuta la vindecarea rănilor.

Numărul scăzut de trombocite poate fi cauzat de o serie de factori, inclusiv efectele secundare ale medicamentelor sau infecţiilor, conform National Institutes of Health (NIH) din SUA.

Francisc, care suferă de o boală pulmonară cronică, a fost internat la Spitalul Gemelli din Roma pe 14 februarie, după ce o bronşită care dura de o săptămână i s-a agravat.

Medicii au diagnosticat mai întâi infecţia complexă virală, bacteriană şi fungică a tractului respirator şi apoi apariţia pneumoniei la ambii plămâni.

Ei i-au prescris „odihnă absolută” şi o combinaţie de cortizon şi antibiotice, împreună cu oxigen suplimentar atunci când are nevoie.

Dr. Sergio Alfieri, şeful secţiei de medicină şi chirurgie de la Spitalul Gemelli, a declarat: „El ştie că este în pericol. Şi ne-a spus să transmitem asta”, a adăugat Alfieri.

Ierarhia Vaticanului a încercat să înăbuşe speculaţiile potrivit cărora papa ar putea decide să demisioneze. Nu există nicio prevedere în dreptul canonic cu privire la ce trebuie făcut în cazul în care un papă se află în incapacitate de a conduce.

Francisc a declarat că a scris o scrisoare de demisie care ar fi invocată dacă ar fi incapabil din punct de vedere medical să ia o astfel de decizie. Papa rămâne pe deplin conştient, alert, mănâncă şi lucrează.

Secretarul de stat al Vaticanului, cardinalul Pietro Parolin, a acordat un interviu rar pentru Corriere della Sera pentru a răspunde zvonurilor privind o posibilă demisie.

Interviul a avut loc după ce Vaticanul a emis o dezminţire neobişnuită şi oficială a unui raport al presei italiene care a afirmat că Parolin şi principalul canonist al papei l-au vizitat în secret pe Francisc în spital.

Având în vedere cerinţele canonice pentru ca o demisie să fie legitimă, implicaţiile unei astfel de întâlniri erau semnificative, însă Vaticanul a negat categoric că ar fi avut loc o astfel de întâlnire.

Parolin a spus că astfel de speculaţii păreau „inutile” atunci când ceea ce conta cu adevărat era sănătatea papei, recuperarea sa şi întoarcerea la Vatican.

„Pe de altă parte, cred că este destul de normal ca în astfel de situaţii să se răspândească zvonuri necontrolate sau să fie rostite unele comentarii deplasate. Cu siguranţă, nu este prima dată când se întâmplă acest lucru. Cu toate acestea, nu cred că există vreo mişcare anume şi până acum nu am auzit nimic de genul acesta”, a declarat Parolin.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor