Ucraina: Autorităţile au reţinut primele persoane suspectate că ar fi deschis focul împotriva protestatarilor de pe Euromaidan

Cadavre aliniate în piaţa centrală din Kiev. 20 februarie 2014.
Cadavre aliniate în piaţa centrală din Kiev. 20 februarie 2014. (ALEXANDER CHEKMENEV / AFP / Getty Images)

Autorităţile de la Kiev au reţinut primele persoane care sunt suspectate că ar fi deschis focul împotriva protestatarilor din centrul Kiev-ului în timpul violenţelor izbucnite la 18 februarie, a anunţat, duminică, ministrul de interne, Arsen Avakov.

„Cred că joi, împreună cu procurorul general şi Serviciul de Securitate al Ucrainei, vom putea să prezentăm un raport preliminar al investigaţiilor efectuate asupra crimelor în masă. Printre altele, vom publica informaţiile cu privire la suspecţii reţinuţi din cadrul corpurilor de implementare a legii şi a grupurilor criminale”, a declarat Avakov.

Pe lângă ofiţerii Berkut ce s-au înrolat în cadrul armatei ruse din Crimeea, în masacrul de pe Euromaidan ar mai fi participat şi 224 de ofiţeri ai Serviciului de Securitate din Grupul Alpha anti-tero, printre care şapte lunetişti.

Raportul preliminar al investigaţiilor va fi publicat pe data de 3 aprilie, conform ministerului de Interne.

Conform ministerului sănătăţii, pe timpul violenţelor începute la 18 februarie, 103 persoane din tabăra protestărilor şi-au pierdut viaţa, 1.528 au fost rănite şi alte 166 de persoane au fost date dispărute.

Recent, „forţele speciale” ucrainene l-au împuşcat de două ori în inimă pe Olexander Muziciko, unul din liderii grupării implicate în protestele de pe Euromaidan, Aripa de Dreapta, după ce acesta ar fi deschis focul împotriva lor, conform ministerului de Interne de la Kiev.

Totuşi, unii parlamentari de la Kiev au susţinut că Muziciko, căutat de Rusia încă din anii '90, ar fi fost asasinat de către „forţele speciale” din Ucraina la scurt timp după ce a fost reţinut de către acestea.

La scurt timp după incident, mai multe sute de membri ai Aripii de Dreapta au pichetat parlamentul de la Kiev cerând demisia lui Avakov.