Ucraina are capacitatea de a construi o bombă nucleară în termen de zece ani (experţi ruşi)
alte articole
Ucraina, ţară care dispune de importante rezerve de uraniu, de reactoare nucleare şi are capacitatea de a îmbogăţi combustibil nuclear, precum şi întreprinderi care în epoca sovietică fabricau rachete balistice pentru armata URSS, ar putea să construiască o bombă nucleară în termen de zece ani, informează miercuri ITAR-TASS, citând ediţia curentă a ziarului Izvestia.
Declaraţia recentă a ministrului ucrainean al apărării, Valeri Gheletei, despre posibilitatea revenirii Ucrainei la statutul de putere nucleară şi crearea de arme de distrugere în masă este 'o provocare', dar ea trebuie luată în serios, consideră vicepreşedintele Comisiei de apărare din Dumă (camera inferioară), Frânt Klinţevici, atrăgând atenţia că Ucraina a moştenit de la Uniunea Sovietică o capacitate nucleară semnificativă.
'Nu ar trebui să uităm că ştiinţa în Ucraina a fost întotdeauna dezvoltată, astfel încât din acest punct de vedere, eventuala creare a bombei nucleare nu va ridica probleme', a opinat el.
Potrivit expertului rus Pavel Safronov, cele mai mari zăcăminte de uraniu din Europa se află pe teritoriul Ucrainei.
Având în vedere statutul nenuclear actual, Ucraina nu dispune în acest moment de un ciclu închis pentru producerea de uraniu îmbogăţit, explică el, iar pentru fabricarea unei bombe Kievul ar avea nevoie tocmai de un astfel de uraniu.
În acest sens, vicepreşedintele Comisiei pentru apărare din Duma de Stat consideră că dacă şi-ar dori acest lucru, Ucraina ar putea să utilizeze câteva reactoare nucleare din cele 17 pe care le deţine la ora actuală şi în zece ani ar putea avea prima armă nucleară.
Referitor la declaraţia recentă a ministrului apărării Valeri Gheletei, parlamentarul rus şi-a exprimat surprinderea că oficialii europeni nu au reacţionat în niciun fel. 'Standardele duble au devenit normă pentru ei (europenii), iar acest lucru s-ar putea termina trist pentru toţi', a avertizat el.
'Ucraina a moştenit de la URSS un potenţial considerabil. Este vorba de tehnologii nucleare, utilizate în scopuri paşnice, şi de oameni de ştiinţă în domeniu. Ei (ucrainenii) nu au nevoie să înceapă de la zero', afirmă şi expertul militar Andrei Klionov. În plus, spune el, în partea de vest a Ucrainei şi în cea mai mare parte din Est se află uzine care produceau în epocă rachete de tipul 'Satana' (sistem sovietic de rachete strategice de a treia generaţie).
Înainte de izbucnirea ostilităţilor în estul rusofon al Ucrainei, toate aceste uzine au fost conservate, iar toate documentele tehnice şi echipamentele au fost evacuate la Kiev, a indicat el, amintind că Ucraina dispune şi de sistemul tactic Tocika-U - rachete balistice obişnuite cu o rază de acţiune de 120 de km şi mai mult. Aceste rachete pot să transporte focoase nucleare, potrivit acestuia.
Dacă preşedintele Ucrainei ar decide cu privire la crearea de arme nucleare, 'o bombă murdară' pe baza de explozivi convenţionali şi elemente radioactive (ce ar putea fi obţinute de la Cernobâl) poate fi creată în numai câteva zile, mai spune acelaşi expert rus.
La 14 septembrie, ministrul ucrainean al apărării, Valeri Gheletei, a declarat că, în cazul în care Occidentul va refuza să ajute Ucraina în sens militar, ea ar putea să înceapă să dezvolte arme nucleare. 'Dacă astăzi nu putem apăra Ucraina, dacă lumea nu ne va ajuta, vom fi nevoiţi să revenim la statutul nostru de putere nucleară pentru a apăra ţara de Rusia', a avertizat acesta.
Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a comentat în stilul său scandalos avertismentul cu iz de şantaj al ministrului ucrainean, conform presei ruse. 'Despre maimuţe cu grenade am mai auzit, dar prima oară aud despre o maimuţă care visează la o grenadă nucleară', a scris Rogozin într-un mesaj postat într-o reţea de socializare.