Franţa: Măsuri împotriva potenţialilor jihadişti

(photos.com)

Deputaţii francezi au aprobat marţi seară interdicţia administrativă de ieşire de pe teritoriul ţării pentru a-i împiedica pe posibilii jihadişti să plece în Siria şi Irak, una din măsurile cheie ale unui proiect de lege privind lupta împotriva terorismului, informează AFP.

Interdicţia de ieşire din ţară pentru un cetăţean francez poate fi luată 'atunci când există motive serioase de a considera că pregăteşte deplasări în străinătate având ca scop participarea la activităţi teroriste, crime de război sau crime împotriva umanităţii sau în teatrul de operaţiuni al unor grupări teroriste şi în condiţii susceptibile a aduce atingere securităţii publice la revenirea sa pe teritoriul francez'.

De o durată de şase luni, reînnoibilă doar până la doi ani, această interdicţie conduce la retragerea imediată a paşaportului şi a cărţii de identitate ale persoanei vizate, care va primi în schimb o adeverinţă prin care îşi poate dovedi identitatea.

Persoanele care fac obiectul acestei interdicţii vor fi semnalate în Sistemul de Informaţii Schengen folosit de statele care fac parte din spaţiul european fără frontiere. Companiile de transport vor avea de asemenea interdicţie de a permite accesul acestor persoane, din momentul în care vor fi alertate de autorităţi privind prezenţa lor în sistemul de rezervări.

Încălcarea acestei interdicţii, sancţionabilă cu trei ani de închisoare şi o amendă de 45.000 de euro, ar constitui un motiv de arestare la întoarcere a celor care ar reuşi să ajungă în Siria.

Potrivit ministrului de interne Bernard Cazeneuve, circa 930 de francezi sunt implicaţi în filiere spre Siria şi Irak, număr care 'a crescut cu 74% în opt luni'. 36 au murit pe teritoriul acestor ţări.

Proiectul de lege, care vizează de asemenea şi apologia terorismului pe internet, ar urma sa fie votat în procedură de urgenţă la sfârşitul dezbaterilor de miercuri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe