Ucraina: Acordul privind mineralele nu este final. SUA vor veniturile pe ani de zile din resursele naturale ale ţării

Termenii unui acord privind mineritul între Ucraina şi SUA nu au fost încă finalizaţi, au declarat vineri oficialii ucraineni, după ce un rezumat al celei mai recente oferte a Washingtonului a sugerat că acesta solicită toate veniturile din resursele naturale ale Ucrainei pentru ani de zile, transmite Reuters.
Cea mai recentă propunere a SUA ar cere Kievului să trimită Washingtonului toate profiturile dintr-un fond care controlează resursele ucrainene până când Ucraina ar fi rambursat tot ajutorul american din timpul războiului, plus dobânda, potrivit rezumatului.
Vicepremierul Iulia Svyrydenko a declarat parlamentarilor că Ucraina îşi va exprima poziţia cu privire la noul proiect numai după ce va exista un consens. Până atunci, discuţiile publice ar fi dăunătoare, a spus ea.
Mykhailo Podolyak, un oficial de rang înalt din biroul preşedintelui Volodimir Zelenski, a declarat că nu există un proiect finalizat pentru moment.
„Consultările încă au loc la nivelul diferitelor ministere”, a spus el, refuzând să ofere mai multe detalii.
O altă sursă ucraineană a descris documentul complet prezentat de americani drept „uriaş”.
Administraţia Trump, care a reorientat politica Washingtonului în direcţia susţinerii relatării Rusiei cu privire la războiul de trei ani din Ucraina, presează Kievul de săptămâni întregi să semneze un acord care să ofere Washingtonului o participaţie la resursele Ucrainei.
Zelenski a declarat în repetate rânduri că acceptă ideea, dar că nu ar semna un acord care i-ar sărăci ţara. Joi, el a declarat că Washingtonul schimbă constant termenii, dar că nu doreşte ca SUA să creadă că se opune în principiu.
Trei persoane familiarizate cu negocierile în curs au declarat că Washingtonul şi-a revizuit propunerile. Ultimul proiect nu oferă Ucrainei nicio garanţie de securitate viitoare şi îi cere acesteia să contribuie la un fond comun de investiţii cu toate veniturile obţinute din utilizarea resurselor naturale gestionate de întreprinderi de stat şi private.
Potrivit rezumatului, acesta stipulează că Washingtonul primeşte primul dreptul de a cumpăra resursele extrase şi de a recupera toţi banii pe care i-a dat Ucrainei începând cu 2022, plus dobânda la o rată anuală de 4%, înainte ca Ucraina să înceapă să aibă acces la profiturile fondului.
Veniturile bugetare ale Ucrainei pentru 2024 au inclus, printre altele, 1,2 miliarde USD din plata chiriei pentru utilizarea resurselor subterane, 1,8 miliarde USD din dividende şi alte plăţi din participaţia statului la companiile de stat şi 19,4 miliarde USD din profiturile companiilor de stat, conform datelor Ministerului de Finanţe.
Fondul comun de investiţii ar urma sa fie gestionat de Corporaţia Internaţională pentru Finanţarea Dezvoltării din SUA şi să aibă un consiliu de administraţie format din cinci persoane, trei numite de SUA şi două de Ucraina. Fondurile ar urma sa fie convertite în monedă străină şi transferate în străinătate.
Propunerea actualizată a fost raportată pentru prima dată de Financial Times.
O versiune anterioară a acordului, cu care Ucraina a fost de acord în principiu înainte ca Zelenski să viziteze Casa Albă luna trecută, avea condiţii care păreau mai favorabile Ucrainei. Aceasta propunea un fond comun de investiţii la care Ucraina să contribuie cu 50% din veniturile obţinute din profiturile viitoare ale resurselor naturale deţinute de stat.
Vizita lui Zelenski din 28 februarie s-a încheiat cu mustrarea lui Trump în Biroul Oval, urmată ulterior de câteva zile în care Washingtonul a suspendat toate serviciile de informaţii şi ajutorul militar pentru Ucraina.
De atunci, Zelenski a mers cu grijă, mulţumind în mod repetat Statelor Unite pentru sprijin.
La începutul acestei luni, Ucraina a fost de acord cu o propunere americană de încetare a focului pentru 30 de zile, chiar dacă aceasta a fost respinsă de Rusia.
Săptămâna trecută, atât Ucraina, cât şi Rusia au convenit să întrerupă atacurile asupra infrastructurii energetice şi pe mare, însă Moscova a cerut relaxarea sancţiunilor internaţionale înainte de a accepta armistiţiul maritim.
Secretarul Trezoreriei, Scott Bessent, a fost vârful de lance al negocierilor privind acordul privind minereurile. Într-un interviu acordat Fox News la începutul acestei săptămâni, el a declarat că SUA au „transmis un document finalizat pentru parteneriatul economic” şi că Washingtonul speră „poate chiar să obţină semnături săptămâna viitoare”.
Trump a declarat că un acord privind mineralele va contribui la asigurarea unui acord de pace, oferind Statelor Unite un interes financiar în viitorul Ucrainei. De asemenea, el consideră că acesta este modul în care America îşi recuperează o parte din zecile de miliarde de dolari pe care le-a acordat Ucrainei sub formă de ajutor financiar şi militar de la invazia Rusiei în 2022. Majoritatea fondurilor de ajutor au fost cheltuite în Statele Unite.
Rezumatul propunerii nu menţionează preluarea de către SUA a centralelor nucleare ale Ucrainei, o altă propunere lansată de Trump.
Obrăznicie moscovită: Putin cere înlocuirea guvernului de la Kiev
Purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate, James Hewitt, a refuzat să confirme termenii celei mai recente propuneri, dar a declarat că acordul „oferă Ucrainei posibilitatea de a forma o relaţie economică durabilă cu Statele Unite, care reprezintă baza pentru securitate şi pace pe termen lung”.
După ani în care SUA au sprijinit ferm Ucraina în rezistenţa la invazia Rusiei, Trump spune că Washingtonul este neutru şi doreşte doar să pună capăt războiului. El şi oficialii săi spun că îl cred pe preşedintele rus Vladimir Putin că doreşte să facă pace.
Dar, până în prezent, Moscova nu a făcut niciun pas înapoi de la cererile sale maximaliste, care includ dezarmarea şi neutralitatea Ucrainei, precum şi retragerea acesteia din toate teritoriile pe care Moscova le-a revendicat de la invazia sa.
În ultima sa cerere, Putin a declarat joi că guvernul ucrainean ar trebui înlocuit cu o administraţie temporară care să pună capăt războiului şi să organizeze alegeri. El l-a lăudat pe Trump şi a spus că Rusia este pregătită pentru pace, dar câştigătoare pe câmpul de luptă.
„În opinia mea, preşedintele nou ales al Statelor Unite doreşte sincer să pună capăt conflictului din mai multe motive”, a declarat Putin marinarilor, citat de agenţiile de presă ruse, în timpul unei vizite într-un port.
Rusia este în favoarea „soluţiilor paşnice pentru orice conflict, inclusiv acesta, prin mijloace paşnice, dar nu pe cheltuiala noastră”, a spus Putin.
„De-a lungul întregii linii de contact militar, trupele noastre deţin iniţiativa strategică”.
Un purtător de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe, întrebat despre remarcile lui Putin privind o administraţie temporară pentru Ucraina, a declarat că guvernarea în Ucraina a fost determinată de constituţia sa.