Sentinţă grea în cazul şefei extremei drepte franceze, Marine Le Pen: Patru ani de închisoare şi cinci de ineligibilitate

UPDATE:
Fosta preşedintă a Rassemblement National (RN) a fost găsită vinovată de deturnare de fonduri publice în cazul asistenţilor parlamentari ai Front National (devenit RN) şi a fost condamnată la patru ani de închisoare, dintre care doi ani cu executare, pedeapsă ce poate fi ispăşită cu o brăţară electronică, potrivit Le Figaro. De asemenea, ea a fost amendată cu 100.000 de euro şi i s-a interzis să candideze la alegeri timp de cinci ani, cu aplicare imediată.
Conform cererilor formulate de parchet, această pedeapsă de ineligibilitate este executorie imediat, ceea ce înseamnă că se aplică chiar şi în cazul unui eventual apel.
Deşi Marine Le Pen îşi păstrează mandatul de deputat în Pas-de-Calais, implicaţiile politice ale verdictului sunt severe: în aşteptarea unei decizii viitoare, nu va putea candida la nicio alegere timp de cinci ani, ceea ce include scrutinul prezidenţial din 2027.
Pentru referinţă, la sfârşitul lunii noiembrie 2024, parchetul ceruse împotriva lui Marine Le Pen o pedeapsă de cinci ani de închisoare, dintre care trei ani cu suspendare, o amendă de 300.000 de euro şi cinci ani de ineligibilitate, tot cu aplicare imediată.
* * *
Un tribunal francez a găsit-o luni vinovată pe lidera extremei drepte, Marine Le Pen, de deturnare de fonduri UE, într-un proces care ar putea să o împiedice pe aceasta să participe la cursa prezidenţială din 2027, potrivit Reuters.
Verdictul privind pedeapsa pe care o va primi, aşteptat mai târziu în cursul zilei, ar putea bulversa politica din Franţa. Le Pen, şefa formaţiunii de extremă dreapta Adunarea Naţională (RN), este pe primul loc în sondajele de opinie înainte de scrutinul din 2027.
Procurorii au cerut ca Le Pen să primească o interdicţie imediată de cinci ani de a ocupa funcţii publice dacă este găsită vinovată, indiferent de orice proces de apel, folosind o măsură denumită „executare provizorie”. Judecătorii pot adopta, modifica sau ignora solicitarea procurorilor.
O interdicţie automată de cinci ani ar afecta-o pe Le Pen, în vârstă de 56 de ani, de trei ori pretendentă la preşedinţie, care a declarat că 2027 va fi ultima sa candidatură la funcţia supremă. Ea îşi va păstra locul în Parlament până la sfârşitul mandatului său.
Le Pen, care nu a vorbit cu reporterii la sosirea în instanţă, a acuzat procurorii că îi caută „moartea politică”, susţinând că există un complot pentru a ţine RN-ul departe de putere.
Le Pen, RN şi două duzini de personalităţi ale partidului au fost acuzate că au deturnat fonduri ale Parlamentului European pentru a plăti personalul partidului din Franţa. Inculpaţii au declarat că banii au fost folosiţi în mod legitim şi că acuzaţiile definesc prea restrictiv ceea ce face un asistent parlamentar.
„S-a stabilit că toţi aceşti oameni lucrau de fapt pentru partid, că deputatul lor (UE) nu le încredinţase nicio sarcină. Investigaţiile au arătat, de asemenea, că nu a fost vorba de erori administrative [...] ci de deturnare de fonduri în cadrul unui sistem pus în aplicare pentru a reduce costurile partidului”, a decis judecătoarea Benedicte de Perthuis.