Veneţia votează dacă se va separa de Italia

Un referendum organizat săptămâna aceasta în Veneţia va stabili dacă locuitorii provinciei sunt în favoarea separării de Italia.
Veneţia, Italia (Tania Chitoroagă/The Epoch Times)
Flori Mladin
17.03.2014
În perioada 16-21 martie, locuitorii Veneţiei au fost chemaţi la vot pentru a se pronunţa dacă doresc separarea de Italia, conform BBC.

Referendumul a fost organizat de activişti şi partide locale care îşi doresc înfiinţarea unui stat independent numit "Republica Veneţiană". Cca 3,8 milioane de persoane eligibile din regiune sunt aşteptate să voteze la referendum.

Liderii mişcării de independenţă afirmă că nu intenţionează să aştepte aprobarea Romei, ci, în cazul în care populaţia votează în favoarea separării de Italia, vor începe procesul de dezlipire. Sondajele cele mai recente realizate de această mişcare arată că peste 60 la sută din populaţie doresc independenţa.

Luca Zaia, preşedintele provinciei Veneţia, care susţine mişcarea de independenţă, consideră că guvernul italian nu este de acord cu separarea provinciei, deoarece Veneţia trimite la Roma miliarde de euro din taxe, şi odată obţinută independenţa nu vor mai beneficia de aceste sume mari de bani proveniţi din impozite.

Site-ul mişcării de independenţă susţine că regiunea plăteşte cu 20 de miliarde € mai mult în taxe la Roma, decât sumele primite sub formă de investiţii şi servicii.

Totodată, în cazul în care câştigă independenţa, Veneţia poate întrerupe, de asemenea, legăturile cu Uniunea Europeană şi NATO.

Mai bine de 1000 de ani provincia Veneţia s-a dezvoltat din ce în ce mai mult devenind republică şi o putere maritimă în zonă. În 1797 Republica şi-a pierdut independenţa, fiind cucerită de Napoleon. Apoi a fost cedată Austriei, iar în 1866 s-a alăturat Italiei.

Înainte de a se alătura Italiei în 1866, provincia Veneţia a fost cunoscută sub numele de "La Serenissima ". În 1979 a fost declarată patrimoniu UNESCO.

Referendumuri în Europa

În Europa, Scotia şi Catalonia sunt printre primele provincii care au emis intenţii de a-şi obţine independenţa prin organizarea de referendumuri în acest an. Scotia va vota pentru independenţă în luna septembrie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor