Turcia încearcă să preia controlul asupra bazei aeriene strategice din centrul Siriei

Lansator de rachete S-400. (Captură Foto)
Redacţia
02.04.2025

Turcia a început să depună eforturi pentru a prelua controlul asupra bazei aeriene Tiyas din Siria, cunoscută şi sub numele de T4, şi se pregăteşte să desfăşoare acolo sisteme de apărare antiaeriană, au declarat pentru Middle East Eye surse familiare cu această chestiune. De asemenea, planurile de construcţie pentru sit ar fi în curs de desfăşurare, potrivit Middle East Eye.

Ankara şi Damasc negociază un pact de apărare încă din decembrie, după înlăturarea lui Bashar al-Assad. Acordul ar prevedea ca Turcia să asigure acoperire aeriană şi protecţie militară pentru noul guvern sirian, care în prezent nu dispune de o armată funcţională.

Deşi oficialii turci au minimalizat anterior posibilitatea unei prezenţe militare în Siria, descriind astfel de planuri ca fiind premature, negocierile au continuat în linişte.

În timp ce Israelul consideră o prezenţă militară turcă în Siria drept o ameninţare potenţială, Ankara urmăreşte să stabilizeze ţara prin valorificarea capacităţilor sale militare şi prin umplerea vidului de putere lăsat de retragerea Rusiei şi a Iranului.

Turcia intenţionează, de asemenea, să îşi intensifice lupta împotriva grupării Statul Islamic (SI), o condiţie esenţială pentru ca Statele Unite să ia în considerare retragerea din regiune.

O sursă familiarizată cu această chestiune a declarat pentru MEE că Turcia a început demersurile pentru a prelua controlul asupra bazei aeriene T4, situată în apropiere de Palmyra, în centrul Siriei.

„Un sistem de apărare antiaeriană de tip Hisar va fi desfăşurat la T4 pentru a asigura acoperirea aeriană a bazei. Odată ce sistemul va fi instalat, baza va fi reconstruită şi extinsă cu facilităţile necesare. Ankara intenţionează, de asemenea, să desfăşoare drone de supraveghere şi armate, inclusiv cele cu capacităţi de atac extinse”, a declarat sursa, adăugând că baza ar ajuta Turcia să stabilească un control aerian în întreaga regiune şi să îşi sprijine eforturile de combatere a SI, care încă are celule ce operează în deşertul sirian.

Ankara îşi propune în cele din urmă să stabilească un sistem de apărare antiaeriană stratificat în şi în jurul bazei, care să aibă capacităţi de apărare aeriană pe distanţe scurte, medii şi lungi împotriva unei varietăţi de ameninţări, de la avioane de luptă la drone şi rachete.

O a doua sursă a menţionat că prezenţa sistemelor de apărare antiaeriană şi a dronelor turceşti ar descuraja probabil Israelul să lanseze atacuri aeriene în zonă. Ministerul turc al Apărării a refuzat să comenteze.

Israelul îngrijorat

Israelul a vizat în mod regulat instalaţii militare siriene de la prăbuşirea guvernului Assad în decembrie, cu o creştere recentă a operaţiunilor în jurul T4. Săptămâna trecută, forţele aeriene israeliene au atacat T4 şi baza aeriană Palmyra, vizând pistele şi activele strategice.

O sursă de securitate israeliană a declarat luni presei că orice bază aeriană turcă în Siria ar submina libertatea de operare a Israelului.

„Aceasta este o ameninţare potenţială căreia ne opunem”, a declarat sursa.

Tensiunile dintre Turcia şi Israel au escaladat de la începutul războiului Israelului în Gaza în 2023, punând capăt unei scurte perioade de reconciliere între cele două ţări. Prăbuşirea guvernului Assad şi apariţia Turciei ca putere dominantă în Siria au alarmat şi mai mult Israelul, care vede acum Ankara ca o ameninţare potenţial mai mare în regiune decât Iranul.

„Am vizat recent baza militară T4 pentru a trimite un mesaj: Nu vom permite nicio ameninţare la adresa libertăţii noastre operaţionale în aer”, a declarat sursa de securitate israeliană pentru Jerusalem Post.

Prima sursă MEE a dezvăluit, de asemenea, că Ankara ia în considerare desfăşurarea temporară a sistemelor de apărare antiaeriană S-400 la T4 sau Palmyra pentru a securiza spaţiul aerian în timpul eforturilor de reconstrucţie. Cu toate acestea, nu a fost luată nicio decizie finală, iar Rusia ar trebui să îşi dea acordul.

Între timp, Ankara şi Washingtonul au purtat discuţii cu privire la ridicarea sancţiunilor impuse Turciei din cauza achiziţionării sistemului S-400 de fabricaţie rusească, ceea ce a dus la eliminarea Turciei din programul de avioane de luptă F-35 în 2019.

Într-o convorbire telefonică purtată luna trecută, preşedintele american Donald Trump şi omologul său turc Recep Tayyip Erdogan au discutat despre posibilele modalităţi prin care Turcia ar putea reintra în program. În conformitate cu legislaţia SUA, Turcia trebuie să renunţe la posesia sistemului S-400 pentru a fi readmisă.

Oficialii turci au propus dezactivarea sistemului prin dezasamblarea şi depozitarea acestuia sau, eventual, relocarea acestuia într-o bază controlată de Turcia în afara ţării. Cu toate acestea, Israelul se opune ferm oricărei măsuri care ar permite Ankarei accesul la F-35, argumentând că aceasta ar eroda avantajul militar calitativ al Israelului în regiune.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor