SUA ridică sancţiunile aplicate soţiei lui Boris Rotenberg - aliatul lui Putin

Statele Unite şi-au extins sancţiunile asupra companiilor ruseşti, eliminând în acelaşi timp restricţiile asupra soţiei lui Boris Rotenberg, un apropiat al preşedintelui rus Vladimir Putin, conform unei notificări a Biroului american de control al activelor externe din 2 aprilie 2025, transmite Moscow Times.
În timp ce preşedintele american Donald Trump a lăudat în mod repetat relaţia sa cu Putin, el a adoptat un ton mai critic la 30 martie, acuzând Moscova că a blocat negocierile de încetare a focului şi că a făcut o fixaţie asupra credibilităţii preşedintelui Volodimir Zelenski.
Trump a ameninţat în repetate rânduri Rusia cu sancţiuni suplimentare, cel mai recent ameninţând cu tarife la exporturile de petrol rusesc dacă Putin nu „face o înţelegere” pentru a pune capăt războiului.
Karina Rotenberg, soţia miliardarului Boris Rotenberg, este cetăţean american cel puţin din 2013, a raportat Moscow Times, citând documente divulgate. Ea a fost sancţionată de SUA în martie 2022.
Boris şi fratele său Arkadi Rotenberg şi-au construit averea prin contracte susţinute de stat în domeniul construcţiilor şi bancar, iar ambii au fost sancţionaţi de guverne occidentale pentru legăturile lor cu Kremlinul.
Departamentul Trezoreriei nu a furnizat un motiv pentru eliminarea Karinei Rotenberg de pe lista de sancţiuni.
Trei entităţi juridice ruse - Edison, Kolibri Group şi Sky Frame - au fost adăugate pe lista neagră a Departamentului Trezoreriei SUA , blocandu-le activele şi interzicându-le toate tranzacţiile.
Edison comercializează aparate de uz casnic, Kolibri Group se ocupă de cereale şi hrană pentru animale, iar Sky Frame este listată ca societate de producţie cinematografică.
Potrivit Trezoreriei, aceste societăţi făceau parte dintr-o reţea, sprijinită de Iran, care trimitea materii prime, arme şi bunuri sensibile din Rusia către miliţiile Houthi din Yemen.
Transporturile, estimate la zeci de milioane de dolari, ar fi inclus cereale furate din teritoriile ocupate de Rusia în Ucraina.
Houthi, o grupare rebelă susţinută de Iran, cunoscută oficial sub numele de Ansar Allah, este angajată în conflict cu guvernul din Yemen din 2014.
De la sfârşitul anului 2023, aceştia au vizat nave comerciale şi militare în Marea Roşie, invocând represalii împotriva operaţiunii militare a Israelului în Gaza. Statele Unite au intensificat atacurile aeriene împotriva grupărilor Houthi în ultimele săptămâni pentru a contracara atacurile asupra transportului maritim regional.
Sancţiunile vin în contextul în care Moscova demonstrează că nu este dispusă să avanseze pe calea unui acord de pace cu Ucraina, iar autorităţile ruse au enumerat cerinţe nesustenabile în negocierile de încetare a focului cu Ucraina şi SUA.
Washingtonul şi Kievul au convenit asupra unei încetări complete a focului la 11 martie, dar Moscova a respins-o, acceptând doar un armistiţiu limitat privind loviturile împotriva infrastructurii energetice şi operaţiunile militare din Marea Neagră.
Kievul a acuzat de atunci Moscova de încălcarea armistiţiului privind energia, în timp ce armistiţiul din Marea Neagră rămâne incert, Rusia legând continuarea acestuia de reducerea sancţiunilor.