Secretarul american al Apărării va lipsi pentru prima dată de la summitul Ramstein

Secretarul american al Apărării, Peter Hegseth, nu va participa săptămâna viitoare la reuniunea partenerilor Ucrainei în formatul Ramstein, a anunţat revista Defense News pe 2 aprilie, citând surse oficiale confidenţiale, scrie Kiev Independent.
Acest lucru ar face ca summitul din 11 aprilie de la Bruxelles, co-prezidat de Marea Britanie şi Germania, să fie primul caz în care şeful Pentagonului va fi absent de la înfiinţarea formatului în 2022.
Predecesorul lui Hegseth, fostul secretar al apărării Lloyd Austin, a lansat Grupul de contact pentru apărare al Ucrainei (UDCG) după izbucnirea războiului la scară largă al Rusiei pentru a coordona asistenţa între aproximativ 50 de aliaţi ai Kievului.
O sursă oficială americană a declarat pentru Defense News că nu se aşteaptă ca Hegseth să se alăture nici măcar virtual şi că este puţin probabil că Pentagonul să trimită reprezentanţi de rang înalt la summit.
De la preluarea mandatului în ianuarie, preşedintele american Donald Trump a început să reducă prezenţa SUA în diverse iniţiative internaţionale pro-Ucraina, în timp ce încearcă să negocieze o încetare a focului şi un acord de pace între Kiev şi Moscova.
Hegseth a participat la precedentul summit de la Ramstein din 12 februarie, dar nu în calitate de preşedinte, funcţie deţinută până atunci de Austin. Omologul său britanic, John Healey, a prezidat în schimb summitul.
La precedentul summit de la Ramstein, Hegseth a ţinut un discurs şocant în faţa partenerilor Ucrainei, calificând drept „nerealiste” revenirea ţării la graniţele de dinainte de 2014 şi aderarea la NATO, într-o schimbare majoră faţă de retorica administraţiei Biden.
Comentariile au evidenţiat pivotul politicii externe determinat de administraţia Trump, care nu a aprobat încă niciun pachet suplimentar de ajutor militar pentru Ucraina.
Până în prezent, Trump a permis doar continuarea fluxului de asistenţă aprobat de predecesorul său, oprindu-l pentru scurt timp luna trecută pentru a face presiuni asupra Ucrainei să se aşeze la masa negocierilor.
De asemenea, noua conducere a SUA a îndemnat în mod repetat Europa să îşi majoreze cheltuielile de apărare şi să crească ponderea asistenţei sale pentru Ucraina.