Turcia condamnă o reporteră de la Wall Street Journal la 2 ani închisoare

Publicaţia americană Wall Street Journal susţine că autorităţile turce au condamnat-o în absenţă pe una dintre reporterele sale la doi ani de închisoare pentru presupusă implicare în propagandă teroristă.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. (Captură Foto)
Andrei Popescu
11.10.2017

Wall Street Journal (WSJ) a declarat marţi că Ayla Albayrak, cetăţeană finlandeză de origine turcă, a fost condamnată pentru elaborarea de propagandă teroristă după ce a scris în 2015 un articol despre un conflict dintre militanţii kurzi şi guvernul turc în regiunile sud-estice ale Turciei.

Albayrak se afla în New York în momentul anunţării sentinţei.

Albayrak plănuieşte să facă recurs la sentinţa de condamnare, a precizat WSJ. Reportera a susţinut că articolul a reflectat în mod corect situaţia conflictului.

În anul 2015 s-a prăbuşit un acord de încetare a focului între Ankara şi grupul militant Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care luptă pentru autonomie de câteva decenii. Turcia, SUA şi Uniunea Europeană consideră PKK un grup terorist.

Verdictul a fost anunţat în contextul unei noi dispute între Ankara şi Washington, care a izbucnit săptămâna trecută după ce un angajat al Consulatului SUA a fost arestat în Istanbul. SUA şi Turcia au suspendat toate serviciile de vize non-immigrant pentru călătoriile dintre cele două ţări.

Ankara a fost de asemenea implicată în dispute diplomatice cu unele ţări europene, în principal din cauza situaţiei drepturilor omului din Turcia. De asemenea, în prezent, UE ia în considerare suspendarea procesului aderării Turciei la bloc.

Peste 100 de jurnalişti şi aproximativ 200 de entităţi media au fost închişi în Turcia după puciul eşuat din 15 iulie 2016 în această ţară.

Guvernul turc îl acuză pe clericul Fethullah Gulen, care locuieşte în exil în SUA, de orchestrarea loviturii de stat eşuate. Gulen, un fost aliat al lui Erdogan, a negat acuzaţia.

Turcia a cerut Statelor Unite să îl extrădeze pe Gulen, dar cererea nu a fost încă onorată.

În plus, Turcia, care rămâne în stare de urgenţă de la evenimentele de anul trecut, a fost implicată într-o campanie masivă de înlăturare a mass mediei şi a grupurilor de opoziţie suspectate că ar fi jucat un rol în puci.

De altfel, poliţia turcă a lansat marţi o operaţiune în şapte provincii cu scopul de a aresta 70 de militari pentru presupuse legături cu Gulen.

Turcia a suspendat sau concediat peste 150.000 de judecători, poliţişti, profesori şi funcţionari publici şi a arestat aproximativ 50.000 de persoane după lovitura de stat eşuată.

Multe grupuri pentru drepturile omului, inclusiv Amnesty Internaţional şi Human Rights Watch, au denunţat campania Turciei împotriva presupuşilor pucişti.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor