Turcia ar fi în spatele unei operaţiuni masive de spionaj împotriva Europei şi Orientului Mijlociu
alte articole
După ce, în ultimele luni, au fost dezvăluite operaţiuni de spionaj cibernetic ale unor forţe legate de Iran şi Arabia Saudită, o investigaţie Reuters a expus o nouă presupusă operaţiune de spionaj atribuită guvernului turc, care ar fi vizat organizaţii din Europa şi Orientul Mijlociu în ultimii doi ani.
Citând mai mulţi înalt oficiali occidentali din domeniul apărării şi Securităţii, precum şi înregistrări publice pe internet, noul raport concluzionează că cel puţin 30 de organizaţii de la ministere, ambasade până la companii transnaţionale au fost vizate de hackeri care par să aibă legături cu Turcia. În special guvernele Greciei şi Ciprului şi serviciile de e-mail ale celor două state au fost pe lista obiectivelor.
Guvernul cipriot a confirmat că a fost vizat ca parte a operaţiunii, dar nu a dat detalii.
Guvernul Irakului, în special birourile naţionale de securitate, au fost, de asemenea, identificate în raport ca fiind o ţintă principală.
Oficialii de securitate au spus că servere înregistrate în Turcia au fost utilizate în atacuri, dar nu a dezvăluit detalii suplimentare.
Este interesant însă că cel puţin o entitate din Turcia a fost piratată - o lojă turcească francmasonă, despre care se crede că are legături cu clericul de opoziţie Fethullah Gulen, auto-exilat în SUA.
Hackerii au folosit o tehnică cunoscută sub numele de deturnarea DNS, potrivit oficialilor occidentali şi experţilor în securitate cibernetică. Aceasta implică modificarea listei de adrese a internetului, numită sistemul de nume de domeniu (DNS), care permite computerelor să identifice adresele de internet pentru a accesa un domeniul web.
Reconfigurând părţi din acest sistem, hackerii au putut să redirecţioneze vizitatorii către site-urile false, cum ar fi un serviciu de e-mail fals şi astfel să capteze parole şi alte texte introduse în paginile de login.
Noile dezvăluiri ale pirateriei apar, de asemenea, pe fondul creşterii tensiunilor dintre Turcia pe de o parte şi Grecia şi Cipru pe de altă parte, apărute ca urmare a exploatării şi forajului de petrol şi gaze organizat de Turcia în estul Mediteranei, inclusiv în zone care aparţin de drept Greciei şi Ciprului.