Guvernul din Tunisia anunţă alegeri şi doliu naţional pentru militarii ucişi

Tunisia trece din nou printr-o perioadă de instabilitate cauzată de uciderea, săptămâna trecută, a unui membru al opoziţiei, Mohamed Brahmi. Uciderea sa, de care este acuzat un jihadist de 30 de ani, Boubaker Hakim, deja condamnat în Franţa pentru terorism, a dat naştere la demonstraţii şi la o grevă generală, care au paralizat naţiunea timp de cinci zile.
O ambulanţă, care transportă corpul politicianului din opoziţia tunisiană, Mohamed Brahmi, merge la Spitalul Charles Nicile în Tunis, după ce Brahmi a fost împuşcat mortal în faţa casei sale la 25 iulie 2013. (FETHI BELAID / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
30.07.2013

Tunisia trece din nou printr-o perioadă de instabilitate cauzată de uciderea, săptămâna trecută, a unui membru al opoziţiei, Mohamed Brahmi. Uciderea sa, de care este acuzat un jihadist de 30 de ani, Boubaker Hakim, deja condamnat în Franţa pentru terorism, a dat naştere la demonstraţii şi la o grevă generală, care au paralizat naţiunea timp de cinci zile. În semn de protest, 65 de deputaţi boicotează activitatea Adunării Constituante Naţionale (ANC), în timp ce partidul secular al Ettakol de centru-stânga a cerut demisia guvernului tripartit şi crearea unui cabinet de unitate naţională.

Primul ministru Ali Larayedh, a declarat într-un discurs la televiziunea naţională tunisiană, la finalul unei reuniuni de criză a executivului că "acest guvern va continua să-şi asume funcţiile sale (...) avem o datorie şi o responsabilitate pe care o vom continua până la sfârşit", informează marţi agenţia MISNA.

Premierul Larayedh a anunţat alegeri pentru 17 decembrie, o dată extrem de simbolică, ziua în care în 2010, vânzătorul ambulant Mohamed Bouazizi şi-a dat foc în semn de protest pentru condiţiile economice din ţara sa, declanşând astfel Revoluţia Iasomiei, prima din Primăvara Arabă, care la câteva luni mai târziu a dus la răsturnarea regimului preşedintelui Zine El Abidine Ben Ali.

"Adunarea Naţională Constituantă va finaliza codul electoral până pe 23 octombrie, termenul limită, astfel ca votul să poată avea loc la 17 decembrie", a adăugat şeful guvernului, asigurând că Adunarea Constituantă a atins deja 80% din munca de adoptare a noii legi fundamentale.

În Tunisia - slăbită din punct de vedere politic, instituţional, dar, de asemenea, şi socio-economic – populaţia a fost afectată mult şi de uciderea a nouă soldaţi ai Armatei Naţionale de către un grup armat radical legat de Al Qaeda din Maghrebul Islamic (AQIM). Atacul a avut loc ieri pe Muntele Chaambi, în apropierea graniţei cu Algeria, unde de luni de zile forţele armate din Tunisia sunt implicate într-o misiune de pace dificilă.

În condiţii care au rămas încă neclarificate, o patrulă de nouă oameni ai comandamentului militar al elitei a fost atacat: soldaţii au fost ucişi, iar uniformele şi armele lor au fost luate de către atacatori. Autorităţile au decretat trei zile de doliu naţional. Într-un discurs adresat naţiunii, preşedintele Moncef Marzouki a lansat un apel la "unitatea naţională împotriva terorismului".

În Kasserine, oraşul cel mai apropiat de locul dezastrului, sute de oameni au ieşit în stradă în semn de protest faţă de partidul de guvernământ Ennhada, acuzat de "pasivitate" în faţa deteriorării situaţiei de securitate din ţară.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor