Tudorel Toader va stabili "împreună cu societatea civilă" pragul pentru abuz în serviciu

Florin Iordache îl voia la minim 200.000 de lei. Nicolicea a avansat sume considerabil mai mari. Cât va fi însă pragul pentru abuzul în serviciu (căci problema nu se mai pune în termeni de dacă, ci de cât)? Tudorel Toader susţine că va stabili acest "detaliu" cu societatea civilă.
Tudorel Toader(Ministrul Justitiei), (Florin Chirila/Epoch Times)
Loredana Diacu
12.06.2017

Puţine subiecte au generat atâtea critici şi controverse precum "necesitatea" stabilirii unui prag pentru abuz în serviciu, mai ales în contextul în care Liviu Dragnea este judecat tocmai pentru instigare la această infracţiune. Oricât de detestată a fost de către societate ideea de stabilire a unei sume sub care abuzul în serviciu nu va mai fi considerat ca atare, CCR a stabilit însă (la sesizarea Bombonicăi - fostă - Dragnea) că este "obligaţia" legiuitorului să decidă un prag.

Acum, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, anunţă că aşteaptă motivarea deciziei Curţii Constituţionale pentru a pregăti pragul valoric pentru infracţiunea de abuz în serviciu, urmând ca apoi să organizeze dezbateri publice, relatează Hotnews.

“Am spus că să aşteptăm decizia Curţii Constituţionale, motivarea acesteia, voi face dezbateri publice cu societatea civilă, cu profesioniştii dreptului. Împreună vom identifica pragul rezonabil de natură să facă diferenţa dintre răspunderea contravenţională, răspunderea administrativă, răspunderea penală”, a declarat ministrul Justiţiei, care a subliniat că va demara consultări publice după ce decizia Curţii va fi publicată în Monitorul Oficial.

Reamintim că Ministerul Justiţiei a anunţat la începutul acestei luni, printr-un comunicat de presă, că urmează să fie reconfigurat conţinutul infracţiunii de abuz în serviciu prin consacrarea unui prag valoric, ca urmare a deciziei pe care Curtea Constituţională a României a dat-o în cazul excepţiei de neconstituţionalitate invocate de Bombonica Prodana, fosta soţie a preşedintelui PSD, Liviu Dragnea.

Merită menţionat că Tudorel Toader a organizat dezbateri cu societatea civilă şi pe tema modificării Codurilor Penale. La data respectivă (26 aprilie a.c.), surpriză, presa nu a avut acces în sală unde au fost prezenţi doar 9!! reprezentanţi ai societăţii civile, ale căror nume nu au fost făcute publice la momentul respectiv.

De ce atât de puţine persoane la dezbateri? Evenimentul a fost, ce-i drept, anunţat pe site-ul ministerului dar nu a fost mediatizat iar cetăţeni care doriseră să participe, precum reprezentanţii Alianţei pentru Combaterea Abuzurilor, care, în baza art. 7 din legea 52/2003 privind transparenţa decizională, solicitaseră Ministerului Justiţiei să fie înscrişi la cuvânt în cadrul dezbaterii, nu au fost anunţaţi despre organizarea acesteia, aşa că au absentat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor