Tudorel Toader: Codul Penal nu are o proporţie întotdeauna justă între infracţiuni şi pedepse

Adept declarat al modificării legislaţiei - atât a celei penale cât şi a celei civile -, Tudorel Toader critică faptul că pedepsele prevăzute în actualul Cod Penal nu sunt întotdeauna proporţionale cu pericolul social al infracţiunii.
Tudorel Toader (Mihuţ Savu / Epoch Times)
Loredana Diacu
08.08.2017

Actualul Cod Penal “nu are o proporţie întotdeauna justă” între faptele săvârşite şi pericolul social al infracţiunii, a susţinut, marţi dimineaţa, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, relatează hotnews.

Pentru a exemplifica, ministrul Justiţiei a explicat că cineva care sustrage un document e pasibil de pedeapsă de până la 7 ani în timp ce uciderea din culpă se pedepseşte cu închisoare de până la cinci ani.

“Un înscris nu e mai important decât viaţa unui om”, a subliniat ministrul.

Declaraţiile lui Tudorel Toader au fost făcute în contextul în care pe 23 august va fi anunţat proiectul de modificare a legilor Justiţiei, în care vor fi schimbări de fond, nu de formă şi a unei intense dezbateri publice privind pragul valoric al abuzului în serviciu. În cadrul acestor dezbateri, reprezentanţii societăţii civile au cerut, în marea lor majoritate, să nu se pună prag, căci aceasta ar însemna, practic, stabilirea unor sume sub care este legal să furi. Dacă totuşi se pune prag, acesta ar trebui să fie de 1 leu, au susţinut cetăţenii. La rândul lor, instituţiile din domeniu au pledat, de asemenea în marea lor majoritate, că, dacă tot e să se pună prag, pe motiv că aşa a decis CCR, acesta să fie unul mic. DNA, de exemplu, a sugerat ca pragul să fie la valoarea salariului minim pe economie.

Mai amintim în context că la începutul dezbaterii cu societatea civilă pe tema pragului pentru abuz în serviciu, Tudorel Toader şi-a anunţat intenţia de a revizui întreaga legislaţie, pe motiv că atât Codurile penale cât şi civile "şi-au arătat limitele" şi, sub anumite aspecte, sunt necesare modificări, dar "altele decât cele deja constatate de deciziile Curţii Constituţionale".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor