Protestele Rezist, în pericol? Carmen Dan vrea doar pedepse cu închisoarea pentru "tulburarea liniştii publice"

Într-o ţară în care protestele împotriva politicienilor de la putere sunt la ordinea zilei, ministrul PSD de Interne, Carmen Dan, vrea să elimine posibilitatea amenzii pentru "tulburarea liniştii publice". Vor fi aplicate doar pedepse cu închisoarea pentru astfel de fapte.
Protest
Protest (Alexandru Socol - bSk)

Pe principiul "eu vara nu dorm", pe site-ul Ministerului de Interne apare propunerea semnată de Carmen Dan către Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, prin care cere, printre altele, majorarea sancţiunilor pentru tulburarea liniştii publice, a tras un semnal de alarmă, pe pagina sa de Facebook, deputatul USR Matei Dobrovie.

Parlamentarul a atras atenţia că, în prezent, Codul Penal prevede sancţiunea cu închisoare de la 2 luni la 3 ani sau amendă. În propunerea nouă se elimină însă posibilitatea amenzii, sancţiunea fiind doar cea cu închisoarea de minim un an şi maxim 5 ani.

"Provocarea de scandal, comportamentul violent, prin ameninţări sau prin distrugerea de bunuri (spargerea de geamuri, sticle etc.), într-un local public sau privat, împiedicarea prin violenţă sau ameninţare a circulaţiei normale a pietonilor sau vehiculelor etc., reprezintă fapte prin care se tulbură ordinea şi liniştea publică. Din practică a reieşit că astfel de elemente prezintă un pericol social ridicat, respectiv un pericol concret pentru ordinea publică. Periculozitatea socială reiese din valorile lezate, din rezonanţa faptelor comise, din atitudinea de indiferenţă a făptuitorilor faţă de regulile sociale şi bunele moravuri, de sfidare a comunităţii locale, precum şi de prevalare a propriului interes, faţă de interesul public", se arată în textul propunerii.

"Dacă ne gândim la episodul cu huliganii care au încercat să decredibilizeze manifestaţiile paşnice din Piaţa Victoriei, la intervenţia târzie a forţelor de ordine, la lista făcută de doamna Dan cu formatorii de opinie care au chemat pe Facebook oamenii la proteste şi la recentele amenzi primite de protestatarii Rezist, mie nu-mi sună bine asta cu majorarea sancţiunilor pentru tulburarea liniştii publice", a subliniat Matei Dobrovie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne