Tudorel Toader, pus pe fapte mari: Vrea să revizuiască întreaga legislaţie
alte articole
Codurile penale şi civile "şi-au arătat limitele" şi, sub anumite aspecte, sunt necesare modificări, dar "altele decât cele deja constatate de deciziile Curţii Constituţionale". De altfel, în acest moment se impune "revizuirea întregii legislaţii" din ţara noastră, a afirmat miercuri, în cadrul unor dezbateri cu societatea civilă, ministrul Justiţiei Tudorel Toader.
"Pe pagina de internet a Ministerului Justiţiei am deschis o pagină, am trimis o scrisoare la foştii membri din comisiile de elaborare a Codurilor, la Academia Română, la profesiile juridice liberale, notari, executori, avocaţi, la CSM, la Înalta Curte, la DNA, la Ministerul Public, la DIICOT, am dat un termen pe care l-am prelungit până pe 15 iulie pentru a ne formula eventuale propuneri de modificare a celor patru coduri. Am primit foarte multe propuneri, le-am solicitat să ne dea propunerea şi motivarea soluţiei pe care o propun a fi modificată sau consacrată prin noile Coduri, după care vom trece la o evaluare, la o dezbatere a fiecăruia dintre cele patru coduri", a declarat Tudorel Toader.
Ministrul Justiţiei a explicat că, după ce se trece şi de această etapă, de abia de atunci "începe greul".
"După ce trecem de aceşti 3-4 paşi enumeraţi, ar trebui să înceapă munca de fond. Noi avem o legislaţie foarte bogată, ca să nu zic pe alocuri stufoasă, ca să nu preiau cu ghilimele ceea ce spun unii şi pe care nu îmi permit să îi contrazic şi anume că e o inflaţie legislativă, un exces de reglementare şi atunci multe norme trebuiesc corelate. De exemplu, când aceeaşi faptă din culpă e mai grav pedepsită decât dacă ar fost făcută cu intenţie. Avem, categoric, o legislaţie foarte bogată şi se impune ca, într-o colaborare împreună cu Consiliul Legislativ, să se procedeze la o evaluare a întregii legislaţii, e absolut necesar", a subliniat Tudorel Toader.
Potrivit ministrului, legi care sunt din 1995, din 1991, dinainte de a intra în Uniunea Europeană, dinainte de a se revizui Constituţia, au mai multe modificări decât cele iniţiale.
"După cum ştiţi, faptul că legiuitorul când aduce o modificare legii trebuie să o integreze voinţei originale a legiuitorului, de multe ori aceste voinţe nu se mai întâlnesc, nu se mai corelează şi avem o lege iniţială cu o anumită filozofie, modificată cumva într-o altă perspectivă şi cer să fie o lege unitară, coerentă, previzibilă şi aşa mai departe. În concluzie, dacă se ajunge peste cei 3-4 paşi pe care i-am enumerat, trebuie trecut absolut rapid la revizuirea întregii legislaţii. Cred că dacă vrei o chestiune de fond se realizează prin doi paşi – legile Justiţiei pe de o parte şi revizuirea întregii legislaţii", a conchis Tudorel Toader.