Tudorel Toader, despre neprezentarea lui Kovesi la ancheta Parlamentului: S-a solicitat efectuarea unor controale la DNA
alte articole
Ministrul Justiţiei Tudorel Toader a transmis, vineri, o scrisoare Comisiei parlamentare de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009, prin care transmite că se va pronunţa în privinţa neprezentării şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, la audierile de la comisie, relatează Agerpres.
În epistola adresată comisiei care, reamintim, a solicitat insistent şi imperativ că şefa DNA să se prezinte în faţa parlamentarilor, Tudorel reaminteşte că s-a solicitat Inspecţiei Judiciare efectuarea unor controale privind eficienţa managerială la DNA.
"Într-adevăr, astfel cum a motivat Curtea Constituţională prin decizia nr. 430 din 21 iunie 2017, obligaţia să ia parte la lucrările comisiei în toate cazurile şi indiferent de obiectul anchetei, instituită de art. 9 alin. 3 din Regulamentul activităţilor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, în urma modificărilor intervenite prin hotărârea Parlamentului nr. 38/2017, le revine şi persoanelor invitate care reprezintă, în virtutea funcţiilor lor de conducere, autorităţi/instituţii publice ce nu se află sub control parlamentar, în considerarea principiului colaborării loiale între instituţiile/autorităţile statului. Teza finală a aceluiaşi articol dispune că persoana invitată poate răspunde şi în scris comisiei de anchetă parlamentară furnizând informaţiile solicitate sau poate transmite prin poştă documente sau celelalte mijloace de probă pe care le deţine şi care sunt utile comisiei de anchetă, modalitate la care s-a recurs în speţă, ţinând cont de neparticiparea persoanei invitate la lucrările comisiei", transmite ministrul Justiţiei.
Ministrul Justiţiei mai precizează că o recentă decizie a CCR dă posibilitatea comisiei de a sesiza organele de urmărire penală "însă nu pentru refuzul persoanei invitate de a furniza documentele sau mijloacele de probă deţinute utile activităţii comisiei", ci, în urma coroborării datelor existente, sesizarea poate fi făcută cu privire la săvârşirea unei infracţiuni.
Tudorel mai susţine că rolul ministrului Justiţiei, de titular al propunerii de numire şi revocare a procurorului şef al DNA, trebuie privit "corelativ cu dreptul şi obligaţia de a verifica eficienţa managerială şi modul de îndeplinire a atribuţiilor de serviciu de către procurori", scop în care "s-a solicitat Inspecţiei judiciare de către Ministerul Justiţiei efectuarea unor controale privind eficienţa managerială la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi a Direcţiei Naţionale Anticorupţie, constatările acestor rapoarte urmând să stea în fundamentarea unor decizii viitoare care pot fi luate exclusiv în limitele legii.
"Ministerul Justiţiei îşi va exprima poziţia după expirarea termenului de formulare a răspunsului scris de către doamna Laura Codruţa Kovesi", precizează Tudorel Toader în scrisoare.
Reamintim că Procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a ajuns în atenţia Ministerului Justiţiei condus de Tudorel Toader după ce a refuzat, pentru a treia oară, să vină la audieri în faţa comisiei parlamentare de anchetă privind alegerile din 2009, care a fost înfiinţată la scurt timp după ce Dan Andronic - jurnalist urmărit penal în două dosare - a lansat scenariul implicării serviciilor şi agenţiei anticorupţie în prezidenţialele din anul respectiv.
"Având în vedere că nu am cunoştinţă şi nu deţin mijloace de probă referitoare la împrejurările şi cauzele în care s-au produs evenimentele supuse cercetării în cauza ce formează obiectul activităţii comisiei, nu mă voi prezenta la şedinţa Comisiei de anchetă", a transmis Kovesi.
Nemulţumiţi, pesediştii au sesizat MJ. De partea sa, liderul PSD, Liviu Dragnea, şi-a exprimat însă ,"speranţa" că procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, nu va mai "sfida" Parlamentul şi se va prezenta în faţa Comisiei parlamentare de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009, relatează Agerpres.
"Poate nu mai sfidează (Parlamentul — n.r.). Poate n-a ştiut că poate să vină, dar acum, după decizia Curţii Constituţionale, poate va avea o altă abordare. (...). Curtea Constituţională a spus un lucru foarte important, că totuşi nu există motive să nu vii la o comisie de anchetă parlamentară. Această comisie este o instituţie foarte importantă. Vorbim de cea mai legitimă instituţie a acestei ţări. De 10 — 15 ani de zile, cu tenacitate, s-a spus că Parlamentul este o instituţie slabă, o instituţie ineficientă, (...) totul a fost cu un scop foarte clar, să nu înţeleagă cineva că această instituţie este, de fapt, cea mai importantă din România. Aşa este şi va trebui să muncim cu toţii pentru ca această instituţie să fie respectată", a declarat Liviu Dragnea, la România TV.